Održana komemoracija povodom preranog odlaska Boška Đokića

U „Kući košarke“ održana komemoracija povodom preranog odlaska renomiranog košarkaškog trenera Boška Đokića.

Počast su mu, uz suprugu Mirjanu, kćerku Milenu i sestru Biljanu, odali i čelnici KSS – predsjednik Predrag Danilović, generalni sekretar Dejan Tomašević, potpredsjednici Igor Rakočević i Dušan Projović, generalni sekretar Udruženja košarkaških trenera Srbije Strahinja Vasiljević, brojna poznata imena iz svijeta košarke poput Bratislava Đorđevića, Vladislava Lučića, profesora Vladimira Koprivice, Miroljuba Damjanovića, Velimira Gašića, Jove Maleševića, Slađana Stojkovića, Mlađana Šilobada, Aleksandra Trifunovića, njegovih igrača Duška Savanovića, Ninoslava Marjanovića, Milana Majstorovića, Bojana Popovića…

Boško Đokić je rođen 26. oktobra 1953. godine u Beogradu. Igračku karijeru započeo je u Radničkom sa Crvenog krsta, a bio je i član kadetske i juniorske reprezentacije SFRJ.

Uspješnu trenersku karijeru započeo je 1977. godine u KK Donji grad iz Zemuna. Boško je tokom bogate trenerske karijere vodio brojne srpske klubove: Zdravlje, beogradski Radnički, Mašinac, Borac, Beočin, Radnički Basket, FMP, Konstantin, Napredak, Slogu i Novi Pazar, a najveći uspjeh je zabilježio na klupi Refleksa, sa kojim je 2004. godine osvojio trofej u Jadranskoj ligi. Sa „panterima“ je godinu dana kasnije došao do trofeja i u Kupu Radivoja Koraća. Prošle sezone je bio trener Novog Pazara i uveo je taj klub u Košarkašku ligu Srbije. U inostranstvu je vodio ekipe Avtodora iz Saratova i slovenačke Pivovarne.

Đokić je 2010. vodio reprezentaciju Srbije do 20 godina na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj. Vodio je više specijalističkih kampova za mlade igrače ispred KSS i učestvovao u brojnim akcijama KSS, KSB i UKTS.

Pored sjajne trenerske karijere, Boško se bavio i novinarstvom. Završio je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka i kao novinar radio na Studiju B, u Večernjim novostima, Sportu, Danasu, Košu i časopisu Trener.

Đokiću je prvi počast odao predsednik KSS Predrag Danilović.

-Teško je naći dovoljno riječi da se opiše koliki je gubitak za srpsku košarku Boškov prerani odlazak… Poznavao sam Boška preko 30 godina, kada sam došao iz Sarajeva u Beograd učestvovao je nekoliko godina u mom razvoju… Bio je košarkaški stvaralac, uvijek spreman da pruži pravi savjet, svojim znanjem i radom pomogao je mnogim igračima da naprave karijere… Boško je aktivno učestvovao u brojnim akcijama Košarkaškog saveza Srbije, vodio je U20 reprezentaciju, držao edukativne treninge za mlade igrače, gdje je nesebično pružao svoje veliko košarkaško znanje mlađim trenerima i igračima. Veoma smo tužni što Boško Đokić nije više sa nama, nažalost, znam kako je kad se izgubi najbliži član porodice, teško je naći reči utjehe za članove porodice… Uvjeren sam da će Boško ostati upamćen kao dobar čovjek, a onda i kao veliki trener. Boškovoj porodici želim da izjavim iskreno saučešće u ime Košarkaškog saveza Srbije i u svoje ime. Neka mu je vječna slava…

Čovjek koji je Đokića praktično uveo u košarku i koji mu je bio prvi trener Bratislav Đorđević održao je vrlo emotivan govor.

Tuga je velika od kada smo čuli vijest o Boškovoj smrti. Ostaće upamćen u svim periodima života. Sarađivali smo od njegove 13. godine. Kao dječak razlikovao se od mnogih, imponovao je svojom konstitucijom, visinom i fizičkim kvalitetom, a kasnije će se ispostaviti i svojim mentalnim i intelektualnim sposobnostima. Sjećam se njegove generacije, bili su dominantni. Svi smo sa Novog Beograda prešli u naš Radnički, veliku porodicu izuzetno talentovanih ljudi. Bio je preteča današnjih atleta, sestra Biljana ga je usmjerila ka Radničkom… Bio je dominantan u kadetima i juniorima, kapiten Mirzi i Kići, ali iz samo njemu znanih unutrašnjih pobuda nije mogao da izdrži trenutke slabosti i okončao je reprezentativnu karijeru. Nastavio je sa juniorima Radničkog i učestvovao u osvajanju titule prvaka Jugoslavije. Prije trenerske karijere, ušao je u vode novinarstva i bio veoma cijenjen, pre svega na Studiju B, gdje je bio i voditelj… Taj svoj talenat obnovio je mnogo kasnije, kada je postao kolumnista, analitičar stručnog i istinitog obraćanja svim ljubiteljima košarke. Njegov trenerski opus je poznat, svojim radom dao je pečat izuzetnosti, kao i drugim poslovima kojima se bavio u određenim periodima života. Mora mu se odati priznanje na nesebičnom davanju, putovanju u nepoznate sredine, ali uvijek sa željom da ostavi trag i da svoj lični pečat. Imao sam to zadovoljstvo da sam se poslednjih nekoliko godina družio sa njim. To su bile izuzetne seanse, sudari starog i novog, ali provejavalo je pozitivističko gledanje na našu zajedničku ljubav košarku… – rekao je između ostalog Đorđević.

Na komemoraciji je govorio i Đokićev bivši igrač Zoran Stojačić.

– Boško zauzima više nego značajno mjesto na košarkaškom stablu srpske košarke… Bio je čovjek klasične neprevaziđene stare jugoslovenske košarkaške škole. Odlaskom Boška Đokića ostaće velika praznina… – poručio je u jednom dijelu emotivnog izlaganja Stojačić.

foto:kss

About The Author

Možda ste propustili