Novosel: Uzdrmani su temelji lige

DOBRO je što se završilo. Prva misao direktora ABA lige Krešimira Novosela, koji za “Novosti” govori o nesportskom aspektu finalne plej-of serije Crvene zvezde i Budućnosti, odgovornosti klubova, ali i menadžmenta regionalne lige.

Otkriva i šta se dešavalo tokom jednosatnog prekida prije početka pete utakmice, izazvanog napadom navijača crveno-bijelih na gostujuće igrače odmah po njihovom izlasku na teren.

Neke stvari su prevazišle sport, nemaju veze sa normalnim relacijama. Odnos Crvene zvezde i Budućnosti je sve samo nije normalan. Da bismo ubuduće izbegli ovakve scene, neophodno je da taj odnos vratimo u normalne tokove.

Zla krv potekla je tokom prošlogodišnjeg finalnog obračuna ova dva tima, u ovom se pretvorila u bujicu koja je preplavila sport u trećem meču u Podgorici i petom u Beogradu.

“Uvijek se sve slomi na menadžmentu, liga je svima kriva za sve. Prošle godine smo sa predsjednikom Budućnosti Bokanom dogovarali ko će da sudi, ove smo se sa predsjednikom Zvezde Čovićem dogovarali o ne znam čemu. Ne bježim od toga da postoji i odgovornost lige, ali te stvari nemaju veze sa istinom. Odgovornost je i na vlasnicima lige, odnosno ostalim klubovima”.

Postoji mišljenje da bi se rješenje moglo naći u pooštravanju kaznene politike.

“U ovoj sezoni smo naplatili preko 100.000 evra od kazni, ali očigledno je da novac ne predstavlja problem nekim klubovima. U četvrtoj utakmici finala u Podgorici zatvorili smo dio tribina uz teren i uslovi za igru su bili relativno normalni. Prije početka pete utakmice nisu obezbijeđeni teren i prostor oko njega, što je veliki propust u organizaciji. Teren je sveti prostor, rezervisan samo za igrače i stručne štabove, ni po koju cijenu ne smije da bude povrijeđen. Organizator utakmice načinio je ogroman propust u osiguravanju tog prostora”.

Sat vremena je potrajala dilema da li će se igrači Budućnosti vratiti na teren hale “Aleksandar Nikolić”, koji je u jednom trenutku izgledao kao prostor za huliganski obračun.

“Vidjeli ste šta se dešavalo, ponovile su se scene iz treće utakmice u Podgorici. Budućnost se povukla sa terena i tražila da se obezbijedi dvorana. Osim mene, bili su prisutni i predsjednik lige Dodik i sportski direktor Čabarkapa. U dogovoru sa sudijama, odlučeno je da se isprazni dio partera kraj klupe Budućnosti i da se u tom dijelu postave redari i žandarmerija. Budućnost je zahtijevala i neke druge stvari, ali u tim situacijama je sveto pismo ono što odluči glavni sudija utakmice. Dao je gostujućem timu rok od nekoliko minuta da izađe na teren. Da se to nije desilo, zna se kakve bi bile konsekvence po propozicijama ne samo ABA lige već bilo koje druge lige”.

Dugo je ABA liga gradila reputaciju i dostigla zavidan rejting u evropskim okvirima. Slike nasilja iz Podgorice i Beograda, svakako, predstavljaju ozbiljan udarac regionalnom košarkaškom projektu.

“Uzdrmani su temelji lige, moramo da djelujemo da se ne bi događale još gore stvari. Prošle godine je bilo prilično gadno, ove je mnogo gadnije. Međutim, ABA ligu ne čine samo ova dva kluba. Tu su i ostali, takođe i 12 klubova ABA 2 lige. Imaćemo zasjedanje skupštine najkasnije do polovine maja, što je prilika da nađemo način da u budućnosti zadržimo dešavanja na utakmicama u granicama sporta. To je u neku ruku i pitanje opstanka ABA lige”.

GRČKI mediji su objavljivali da pristupanje Olimpijakosa ABA ligi postaje prilično izvjesno.

“Grci svašta objavljuju”, kaže Novosel. “Predstavnici Olimpijakosa su bili na sastanku u Zagrebu, rekli da žele da igraju u ABA ligi dve-tri godine, raspitivali se o organizaciji. Znamo da su razgovarali i sa nekim klubovima, ali u ovom trenutku nemamo ni odluku o tome ni saznanje da će razgovori biti nastavljeni. Interesovali su se i Panatinaikos i izraelska Herclija, za koju nisam siguran da ima ozbiljne namjere. Na Skupštini ABA lige jedna od tema biće Olimpijakos, vidjećemo da li ćemo donijeti odluku da se razgovori nastave ili se zahvaliti na interesovanju”.

foto:M.Vukadinović/Novosti

About The Author

Možda ste propustili