Najvažnija stvar u košarci je da postigneš koš

Svetislav Pešić trener Barselone za sajt Evrolige pisao o svojim košarkaškim počecima.

“U bivšoj Jugoslavili smo imali fenomenalno obrazovanje, ali je sport u tom obrazovanju imao značajno mjesto. Imao sam tu sreću da su moji profesori fizičkog vaspitanja bili aktivni u košarci, fudbalu, rukometu, stonom tenisu ili tenisu i svu njihovu strast koju su imali prema sportu, prenijeli su na mene. Oni su me inspirisali.

Kada sam bio mlad igrao sam sve sportove, najviše fudbal – bio sam golman. Sa 15 ili 16 godina sam imao sreće da mi je prvi učitelj košarke bio Zvonimir Minčić, koji je legendarni trener u mom Pirotu. On je jedan od najvećih trenera u Jugoslaviji. I danas kada ljudi govore o trenerima iz bivše Jugoslavije, uvijek spomenu i njegovo ime. U to vrijeme, najveći igrači su dolazili iz manjih mjesta, baš kao što je i trener Minčić postao iz malog mjesta jedan od najvećih trenera svih vremena”.

Kada je postao moj trener, imao sam problem – nije volio fudbal. To je bio jedini sport koji nije volio. Želio je da igram samo košarku, ali ja sam bio talentovan golman i želio sam da igram fudbal. Trener Minčić je odradio sjajan posao ubijedivši me da se fokusiram na košarku, to je uradio na najjednostavniji mogući način – učio me je da postignem koš.

Uvijek sam govorio da je najvažnija stvar u košarci da postigneš koš. To je ono zbog čega igramo. Ima mnogo taktičkih i tehničkih aspekata igre – defanzivni skokovi, tranzicija, driblinzi, dodavanja, sve je to bitno. Ali, znate… kada mladi igrači počnu da igraju košarku, sve što žele je da postignu koš”.

On je bio moj mentor. On me je uveo u košarku, naučio me igri. I sada, poslije 35 godina trenerskog rada, ne zaboravljam prvi trening sa njim. On je uvijek govorio: tehnika, tehnika i samo tehnika. Svakog dana šuterski trening, dribling i dodavanja. Svakog dana – ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje. Sada pokušavam te iste ideje da sprovodim i sa svojim igračima.

“Trener Minčić je preminuo prije 10 godina, ali sam i dalje veoma blizak sa njegovom porodicom. Oni i dalje žive u Pirotu i dobri smo prijatelji. Oni su mi kao porodica. Uvijek ću pamtiti trenera Minčića i to kako mi je usadio ljubav prema košarci”.

foto:euroleague.net

About The Author

Možda ste propustili