Murešan: Jokić sjajan, Nurkić i Marajnović imaju potencijal

Gorostas iz Rumunije zvanično je najviši košarkaš koji je zakoračio na NBA parkete u istoriji najjače lige svijeta.

George Murešan je u razgovoru za “Nezavisne” pričao o radu sa djecom, karijeri, centrima sa prostora bivše Jugoslavije…

Murešan je visok 231 centimetar, a precizni Amerikanci izračunali su da je Rumun najviši košarkaš koji je ikada zaigrao u NBA jer je nekoliko milimetara viši od Manute Bola.

Murešan je u NBA debitovao 1993. za Vašington Buletse (danas Vizardse) i njihov dres je nosio do 1997. Kada je u pitanju njegova NBA karijera, treba istaći da je igrao i za Nju Džerzi Netse. Osim toga, imao je i tri mandata u redovima francuskog Po Orteza. Odigrao je 307 NBA utakmica i prosječno bilježio 9,8 poena, a imao i 6,4 skoka i 1,5 blokada po meču, što nije nimalo loša statistika.

Više od 10 godina nije aktivan igrač, a život je posvetio radu sa djecom. “Giant Basketball Academy” radi sa dječacima i djevojčicama od šest do 14 godina i upravo to je ono što Murešana čini srećnim.

“Velika je nagrada raditi sa djecom i želja mi je da na njih prenesem stvari koje sam naučio u karijeri. Kroz košarku takođe možeš da naučiš mnoge životne lekcije, a među njima su da cijeniš naporan rad i disciplinu. Ovaj posao me ispunjava”, rekao je na početku razgovora Murešan, koji je predsjednik ove koraškaške akademije.

Sa 22 godine je došao u najjaču ligu svijeta i to nakon samo jedne sezone u Po Ortezu i Vašington ga je izabrao tek u drugoj rundni NBA drafta. Kao mlad igrač izašao je na veliku scenu i iznenadio je mnoge koliko dobro se snašao iako je imao jezičku barijeru.

“Bilo je teško jer nisam poznavao jezik i velika promjena je bila dolazak u SAD. Fokusirao sam se samo na naporan rad kako bih što brže i bolje napredovao. Klub mi je mnogo pomogao da se prilagodim na novu sredinu”, izjavio je bivši košarkaš.

Murešan je počeo sjajno. U trećoj NBA sezoni proglašen je za igrača koji je najviše napredovao, a imao je statistiku od 14,5 poena, 9,6 skokova i 2,3 blokade po meču. Ono što je posebno zanimljivo, bio je jedan od najpreciznijih igrača u ligi te sezone (58,4% uspješnosti).

“Ta nagrada mi je značila mnogo jer su u NBA prepoznali moj naporan rad. Ljeto prije te sezone mnogo sam radio u teretani. Treba naglasiti da je cijeli naš tim te sezone mnogo napredovao. U Vašingtonu su svi bili veoma uzbuđeni zbog tima i bilo je lijepo što sam imao priliku da gradu uzvratim za sve što su mi pružili”, jasan je Murešan.

Međutim, nakon te sezone svaka naredna godina bila je gora i gora i 2000. je napustio NBA i vratio se u Evropu. Za nešto više od pet sezona odmjerio je snage sa mnogim kvalitetnim igračima i bilo mu je teško da odluči ko je bio najteži rival.

“Bilo je mnogo teških rivala. Kada igrate u NBA, svaku noć igrate protiv jakih protivnika. Neki od najteži su Šekil O’Nil, Hakim Oladžuvon, Patrik Juing i Alonzo Morning”, rekao je on.

Polemika ko je najbolji igrač u istoriji košarke uvijek je aktuelna tema. Mnogo imena je u igri, a za rumunskog diva samo jedan zaslužuje da sjedi na košarkaškom tronu.

“Za mene je najbolji igrač svih vremena Majkl Džordan. Na igru je uticao na mnogo načina. Kada god bismo igrali protiv Čikaga, bilo bi veoma teško. Bio je nevjerovatan sportista. Za mene, bez dileme, najbolji svih vremena”, zaključio je Murešan.

Mjesto pod NBA suncem već nekoliko sezona krči i nekoliko centara sa prostora bivše Jugoslavije. Najbolje partije pružaju Jusuf Nurkić u Portlandu, te Nikola Jokić u Denveru, a u posljednje vrijeme mnogo bolje igra i Boban Marjanović i to nakon prelaska u Filadelfiju.

Mnogo je talentovanih visokih igrača iz Evrope u ovom trenutku u NBA. Jokić igra sjajno, pokazao se i kao sjajan asistent. Teren vidi kao plejmejker i čita igru fantastično. Ima potencijal da bude jedan od najboljih evropskih igrača koji su igrali u NBA. Veliki potencijal imaju i Marjanović i Nurkić i to su pokazali na terenu”, izjavio je Murešan.

George Murešan je tokom karijere pronašao vremena da se bavi glumom, snima spotove i naravno reklame. Kao najljepšu uspomenu ističe film “Moj div”.

“Sjajne uspomene imam iz tog filma. Bili Kristal me naučio mnogo toga i to je bilo sjajno iskustvo. Zabavno je bilo i snimati razne reklame”, sa sjetom pričao je Murešan.

foto:facebook,boston jam

About The Author

Možda ste propustili