Marko Banić: Pomoći ću Cedeviti iskustvom i znanjem

Marko Banić govorio za naš portal.

Nekih 15 minuta pred početak meča Cedevita – Igokea, u Košarkaški centar Dražen Petrović u Zagrebu, ulazi na prvi pogled neki opak momak odjeven u kožnu jaknu i u najboljem slučaju izleda kao frontmen nekog garažnog benda.

Sa preko dva metra visine, ozbiljnog pogleda traži najbolje mjesto na tribinama i pronalazi pored Rade Lorbeka, koji je došao da gleda sina Domena, koji igra za Igokeu. Sjeda neposredno do nas i onako smrknutom mu govorimo kako bi rado uradili intervju na poluvremenu. Skida se maska opasnog momka i sa osmjehom kaže:”naravno šta god treba i sve može”.

Došlo je poluvrijeme nakon kojeg njegov novi tim vodi 43:36.

“Zadovoljan sam što sam potpisao za Cedevitu, koja je pun pogodak za mene i moju porodicu. Nakon toliko godina izbivanja iz Hrvatske košarke odlučio sam da sa vratim kući. Porodica i ja smo odlučili da je Cedevita najbolja opcija”, rekao nam je na početku razgovora Banić, koji je 2005. godine otišao iz Zadra u Bilbao, pa ga je put vodio u Uniks, Estudijantes, Albu i Karšijaku.

Nakon 13 godina vratio se u klub, koji je od početka sezone zamijenio trenera i par igrača.

“Svjestan sam gdje dolazim. Imao sam priliku da vidim dobru ekipu, koja ima puno potencijala i koja će se, siguran sam, kako vrijeme bude odmicalo, još dizati. Ovim putem bih se zahvalio na povjerenju treneru Slavenu Rimcu i direktoru Veljku Mršiću kao i cijelom klubu”.

Od Marka Banića Cedevita će sigurno dobili iskustvo i čvrstinu u reketu. Ovaj momak koji je rođen prije 34 godine u Zadru, je krilni centar starog kova, koji traži kontakt pod košem. Nije moderna četvorka koja se puno izvlači iz reketa i traži šuteve za tri poena.

“Nisam taj. Uvijek je reket bio moja zona gdje sam najkomforniji tokom čitave karijere. Naravno tokom karijere dodaješ neke neve segmente svojoj igri. Mislim da mogu pomoći ovoj ekipi prije svega karakterno, a sigurno i iskustvom i košarkaškim znanjem. Svjestan sam da će mi biti potrebno neko vrijeme da uđem u formu, ali znam kako se to radi tako da recept je vrlo jednostavan”, kaže Banić, koji je prošlu sezonu proveo u Turskoj u ekipi Karšijake.

“Prošle sezone sam zaista došao malo kasno. Možda mjesec dana kasnije nego sad. To puno znači za igrača u mojoj životnoj dobi. Turska je jedno drugačije iskustvo, bilo je jako teško. Poslije prošlogodišnje epizode spreman sam na sve i misim da sam u dobroj fizičkoj formi i nadam se da ću svoje najbolje partije što prije pružiti u dresu Cedevite”.

U ABA se vratio poslije 13 goodina.

“Mislim da je ABA liga jaka ove sezone. Mislim da su se ekipe pojačale poput Budućnosti tu je i Olimpija koja izgleda solidno, tako da mislim da ABA liga opet raste i da je to kvalitetno takmičenje”.

Dugo godina je igrao vani i poznata je priča kako bi strani igrač tebalo da bude puno bolji od domaćeg da dobije šansu za ugovor.

“Nije lako biti stranac u bilo kojoj sredini. Stalno si pod povećalom. Mislim da baza svake ekipe trebaju biti domaći igrači uz nadogradnju kvalitetnih stranaca. Mislim da je možda to nedostajalo Cedeviti ove sezone. Možda i jedan trener koji puno bolje poznaje klub i ambicije Cedevite

Za kraj nas je zanimalo koliko se karakterno promijenio Marko Banić u odnosu na Zadar 2005. godine kada je znao da uđe u konflikt i sa protivničkim igračima i publikom.

“Ja često pogledam snimke iz tog vremena kada sam bio mlađi. Normalno godine čine svoje prije sam bio poletniji, dosta brži i lakši igrač. Što se tiče karaktera, kad igraš dugo u Bilbao i kada te oni preodgoje… Oni imaju zaista jak karakter i to je temperamentna sredina i to utiče dosta i na tvoj karakter”, rekao nam je Banić, koji je u Bilbau igrao sedam godina.

foto:kosarka24.ba

Možda ste propustili