MM: Vrijedan rad, zajedništvo, predanost, borbenost, ponos…

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije vrijedno je radila 12 dana na Zlatiboru.

Plan rada selektora Marine Maljković u potpunosti je ispunjen, a provjeru usvojenog znanja i forme, kao i uigranosti, srpski tim će imati sredinom ovog mjeseca kada će učestvovati na prijateljskom turniru u Kini.

“Prošla je još jedna faza u pripremama našeg tima za ono što nas tek očekuje za godinu dana. Svako ovakvo okupljanje treba da donese neku pozitivnu stvar. Cilj je bio da se nove igračice uvedu u sistem, podigne nivo forme i da se gradi timska igra i timska hemija. Zadovoljna sam zalaganjem i pristupom igračica. Na njima je sada da sve to pokažu i u Kini na turniru”, istakla je selektor Srbije Marina Maljković.

U Kinu putuje ekipa koja je trenirala na Zlatiboru bez Sonje Petrović i Jelene Milovanović, a vodiće ih pomoćni trener reprezentacije Miloš Pađen. Srbiju očekuju izuzetno jaki protivnici poput Austalije, Argentine i Kine, pa će to biti idealna prilika da se igračice prikažu u što bolje svijetlu i pokažu stečeno znanje sa zlatiborskih priprema.

“Turnir u Kini će nam poslužiti da vidimo sa čime raspolažemo i na čemu treba još da radimo. Još jednom napominjem, ovo je nova reprezentacija, kojoj treba da izgradimo novi identitet. Nemam čarobni štapić i nikada ne dajem prazna obećanja. Rad, predanost, zajedništvo, borbenost i ponos smo gradili dugi niz godina i to nam je donijelo dva odličja na dva velika takmičenja. Sad opet krećemo sve iz početka. Ušle smo u rudnik, svjesne velikog tereta koji možemo da iznesemo na našim leđima samo ako budemo hrabre i vrijedne”.

Prije odlaska u Kinu, srpske reprezentativke odigraće u Beogradu dva zatvorena meča protiv ekipe Šangaja.

“Godina će brzo proći, a nećemo imati previše prilika za okupljanja i eventualno odigravanje prijateljskih utakmica. Zato nam je svaka zajednička akcija dragocjena. Treba da provjerimo što više opcija, treba da pronađemo dobitnu formulu i opet da uđemo u pobjednički ritam sa 12 idealnih koje će braniti boje Srbije na Evropskom šampionatu naredne godine u našoj zemlji”, kaže Maljkovićeva.

Marina Maljković se na klupu Srbije vratila u januaru mjesecu, a prvu akciju organizovala je već u februaru. Poslije tri okupljanja reprezentacije u prvih šest mjeseci, srpska selektorka ističe da postoje brojni realni problemi sa kojim se suočava srpski tim.

“Dobro je poznato šta tražim od igračica, ali narod mora da razumije da je ovo jedna potpuno nova generacija, ovo nije ona ekipa koja je osvajala medalje. Domaća liga nema kvalitet, pa nam sve reprezentativke dolaze iz inostranstva. U mnogo smo težoj situaciji neko što je bio slučaj 2011. godine, kada smo okosnicu tima imale na jednom mjestu u jednom klubu. Vremena nemamo, još ne znamo da li ćemo se okupiti u novembru, kako bi ogromnom količinom rada mogle da nadoknadimo naše nedostatke, a podrazumijeva se da ću ja, kao i uvijek, tražiti apsolutni maksimum od svake reprezentativke. Jedino u šta možemo da se uzdamo jesu vrijedan rad, timsko zajedništvo, predanost sistemu, borbenost na parketu i ponos”, zaključila je Marina Maljković.

foto:kss.rs

About The Author

Možda ste propustili