Marica Gajić: Još WNBA

Marica Gajić najbolja košarkašica BiH trenutno nosi dres turske ekipe Hataj, s kojom prvi put u karijeri igra Evroligu.

U razgovoru za “Avaz”, Gajićeva se prisjetila svojih početaka, ali i otkrila koji su njeni ciljevi u budućnosti. Prve košarkaške korake Gajić je napravila u selu nadomak Bijeljine, u kojem je tada živjela.

“Košarkaški klub Budućnost je organizovao treninge košarke tokom ljetnog raspusta. Tako sam zajedno s drugaricom krenula trenirati košarku i tu se rodila ljubav prema ovom sportu. Vremenom je košarka postala moj put, a lopta moj vjerni saputnik”, započela je razgovor Marica.

Prvu profesionalnu sezonu Gajić je igrala u Banovićima. Fenomenalne partije tada 15-godišnjeg krilnog centra trasirale su joj put u Sloveniju, gdje je sa dosta uspjeha nastupala za Celje.

“S obzirom na to da sam u Banovićima bila jedna od najmlađih igračica, titula najbolje košarkašice te sezone otvorila mi je vrata mnogih klubova, a takođe mi je dala dodatnu motivaciju. Moj sljedeći izbor bila je ekipa Celja. Za taj period vežu me prelijepe uspomene. To je bio period mog odrastanja, školovanja, usavršavanja u košarci, i u svim drugim segmentima života. Zahvalna sam treneru i svima koji su se zajedno sa mnom trudili da uspijem”, kaže Gajićeva.

Naredna stanica bila je Turska, u kojoj Marica nastupa još od 2015 godine. Preko Jakina, Girnea i Mersina stigla je do ekipe Hataja, koja je godinama u vrhu turskog šampionata i koja ove sezone nastupa u Evroligi.

Očekivanja u Hataju bila su velika pred početak sezone, naročito poslije osvajanja Predsjedničkog kupa.

“Smatram da igramo lošije nego što bi trebalo, treba još mnogo rada da se uloži u ovu novoformiranu ekipu. Što se tiče Evolige, do sada nismo opravdale očekivanja i dozvolile smo sebi neočekivane poraze (trenutni omjer 2-5, op. a.).S druge strane, u turskom prvenstvu sve ide prema planu i ne sumnjam da ćemo napraviti velike stvari. Ako se pruži prilika za osvajanje titule, iskoristićemo je”, kaže igračica Hataja (185 centimetara), koja u Evroligi ima prosjek od 15,5 minuta, pet poena i 3,3 skoka.

No, tu se ne zaustavljaju ambicije reprezentativke BiH. Prije tri godine Gajić je izabrana na draftu američke profesionalne WNBA lige, kao 32. izbor ekipe Vašington mistiksa.

“San svakog košarkaša jeste da zaigra u najjačoj ligi svijeta. Meni je ta prilika ukazana, kao odgovor na moj trud, zalaganje, odricanje i borbu. Ne mogu opisati koliki je ponos u meni zbog toga što sam prva bh. igračica koja je izabrana na WNBA draftu. Sigurno ću se u budućnosti oprobati i u toj ligi”. 

Vođa nove generacije bh. reprezentativki smatra da se dolaskom Mirze Teletovića na čelo KSBiH stvari polako mijenjaju nabolje.

“Trebamo biti svjesni da smo mala država sa puno potencijala i da su sportisti najbolji ambasadori ove države. Želim da vjerujem da se stvari polako mijenjaju, idu ka boljem, prvenstveno u KSBiH, dolaskom Mirze Teletovića na mjesto predsjednika.Daleko smo od nivoa na kojem se nalaze ostale države i najveći problem su, svakako, finansije”, mišljenja je Gajić.

Bosanskohercegovačke košarkašice nisu se uspjele plasirati na Evropsko prvenstvo, no Gajić je ponosna na svoje saigračice koje su se borile za svaku loptu.

“Ostaje razočarenje zbog toga što nismo uspjele da se plasiramo na EP. To bi bio zaista veliki uspjeh, s obzirom na to da se BiH 20 godina nije takmičila na šampionatu. Mišljenja sam da nas ovo ne smije demotivisati, vrijeme radi za nas”, poručuje Gajić, koja je u kvalifikacijama imala sjajan učinak od 20,2 poena i 16,2 skoka u prosjeku.

foto:fibabasketball

About The Author

Možda ste propustili