„Košarka bez granica“ u Beogradu

NBA i FIBA danas su i zvanično najavili da će u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije organizovati 17. izdanje prestižnog kampa “Košarka bez granica“ (Basketball without borders Europe) u sportskoj hali “Žarkovo” u Beogradu od 15. do 18. avgusta.

Riječ je o prestižnom događaju koji okuplja najbolje mlade evropske košarkaše, a NBA i FIBA prvi put će u Srbiji da primjene program za globalni razvoj košarke, sa ciljem da dodatno popularišu ovaj sport na našim prostorima.

Učesnici ovog kampa su talentovani igrači uzrasta do 17 godina iz cijele Evrope, koji će dobiti mogućnost da uče od legendarnih igrača i trenera iz NBA i FIBA, kao i da se takmiče protiv najperspektivnijih igrača iz regiona.

Prvi kamp Košarka bez granica (BWB), održan je u Evropi u julu 2001. godine. Tada su se Vlade Divac i Toni Kukoč, zajedno sa bivšim saigračima iz reprezentacije Jugoslavije, okupili i trenirali sa 50 djece iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Srbije, u Trevizu u Italiji.

“Veoma smo srećni što smo u prilici da predstavimo program kampa “Košarka bez granica” u Srbiji”, rekao je sportski direktor FIBA Zoran Radović.

“Beograd je grad koji živi za košarku, a naša zemlja je prava riznica talentovanih mladih igrača. Radujemo se što ćemo zajedno sa NBA i KSS okupiti najbolje mlade košarkaše i košarkašice iz Evrope i što ćemo se još jednom uveriti u njihove kvalitete i potencijale tokom trajanja kampa”.

Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, ne krije zadovoljstvo zbog kampa „Košarka bez granica“.

“KSS je oduševljen što ćemo ugostiti BWB Europe 2018, a želim da izrazim veliku zahvalnost našim prijateljima iz FIBA i NBA što su omogućili da se to ostvari. Naša zemlja je dala veliki broj talenata evropskoj i američkoj košarci i samim tim vjerujem da smo i zaslužili ovu privilegiju. Kao generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, ali i kao bivši igrač, znam koliko će ovo da znači djeci učesnicima kampa. Iskustvo trenera i košarkaša, entuzijazam domaćina, u kombinaciji sa izuzetnom ljubavi, posvećenosti i strasti prema ovom divnom sportu, će zajedno da doprinese jedinstvenom iskustvu za mlade talente. Radujemo se što ćemo biti u prilici da se vidimo sa starim poznanicima i nama dragim ljudima, ali smo ujedno oduševljeni što ćemo steći nove prijatelje. Beograd će još jednom da dokaže da je spreman da organizuje ovakve događaje na vrhunskom nivou, a uvjereni smo da će svi uživati u kampu. Dragi prijatelji, dobrodošli!”,  rekao je Tomašević.

Kim Bohuni, potpredsjednica NBA zadužena za međunarodnu košarku, rekla je:

“Održavanje kampa Košarka bez granica u Beogradu ima posebnu važnost za NBA, budući da je prvi kamp, održan prije više od 15 godina, okupio 50 mladih igrača iz istočne Evrope. Ovaj region je duboko povezan sa košarkom, ima bogatu istoriju i tradiciju, a kvalitet igre koji primjećujemo među talentovanim košarkašima na ovim prostorima, ali i u cijeloj Evropi, je na najvišem nivou. Radujemo se što ćemo omogućiti vrhunskim mladim igračima priliku da uče i da se takmiče jedni protiv drugih”.

Kamp BWB Europe 2018 okupiće veliki broj sadašnjih i bivših NBA igrača, uključujući imena kao što su Nemanja Bjelica (Minesota Timbervulfs), Bogdan Bogdanović (Sakramento Kings), Geri Heris (Denver Nagets), Nikola Jokić (Denver Nagets) i Frenk Kaminski (Šarlot Hornets). Vlade Divac (Sakramento Kings) i Peđa Stojaković (Sakramento Kings), tandem legendardnih asova, koji su učestvovali na prvom Kampu 2001. godine, takođe će da učestvuju na događaju u Beogradu, zajedno sa još nekim igračima, bivšim košarkašima i trenerima.

NBA treneri takođe su potvrdili dolazak, a među njima su Popaj Džons (Indijana Pejsers), Greg Popović (San Antonio Spars) i Žak Von (Bruklin Nets) koji će biti dio trenerskog dela kampa BWB Europe 2018. Marin Sedlaček (Filadelfija 76ers) i Patrik Hant (predsjednik Svetske asocijacije košarkaških trenera) biće u ulozi direktora kampa.

Dio kampa Košarka bez granica u Srbiji činiće i humanitarna akcija “NBA Kers” u Beogradu, kako bi se donirala oprema za dječije bolnice.

Najk, kao globalni BWB partner od 2002. godine, i ovoga puta će obezbijediti sportsku opremu za trenere i učesnike kampa.

Kamp „Košarka bez granica“ broji više od 3.200 članova iz 127 zemalja od 2001. do danas, a čak 55 bivših polaznika kampa draftovano je u NBA ili je potpisalo ugovor za neki od NBA klubova iz statusa slobodnih agenata. Rekord je dostignut u sezoni 2017/18, kada su čak 24 bivša polaznika kampa učestvovala na prvom takmičarskom danu NBA lige, uključujući Miloša Teodosića (LA Klipers, učesnik kampa BWB Europe 2001).

NBA i FIBA organizovali su 54 BWB kampa u 34 grada, u 27 zemalja na svih šest kontinenata. Više od 260 aktivnih i bivših NBA, VNBA i FIBA košarkaša i košarkašica, baš kao i više od 200 predstavnika timova iz svih 30 NBA klubova, bili su dio kampova „Košarka bez granica“ širom sveta.

Tekst:kss,foto: NBA/Getty images

About The Author

Možda ste propustili