Koš razlika -184, ali pravila za 10

Objavljujemo pismo namjere selektora kadetske reprezentacije BiH Admira Prašovića klubovima iz kojih dolaze potencijlni reprezentativci BiH.

Za osam utakmica sa reprezentacijom BiH ima izvojevanu pobjedu protiv godinu dana mlađe selekciju Turske, uz koš razliku -184.

Na turniru u Sakariji BiH je gubila od Litvanije 124:66, od Turske 76:71, od Turske U15,97:67, od Kine 114:56,od Argentine 80:77 i pobijedili su Tursku U15,76:70.

U dvomeču protiv Crne Gore prvi meč je BiH izgubila 84:53, a drugi 84:79.

Prašović od klubova i igrača ,koji po svemu sudeći neće igrati Ligu mladih ove sezone, traži sljedeće:

Poštovani,

Obraćam Vam se kao selektor U16 reprezentacije BiH, te imam obavezu da iznesem par informacija bitnih za uspješno funkcionisanje relacije igrač-klub-reprezentacija. Nakon tri okupljanja reprezentacije (Mini pripreme Ilidza-turnir Sakarija, regionalno okupljanje Tuzla, okupljanje Jajce i utakmice protiv Crne Gore), te uvida u veliki broj igrača, upoznavanje njihovih karakteristika, ponašanja i navika, došlo je vrijeme za postavljanje određenih normi i obrazaca, kako bi saradnja igrač-klub-reprezentacija uspješno funkcionisala na zadovoljstvo svih.

– Zdravstveno stanje igrača

Zajednički interes svih nas je zdravlje igrača. Na osnovu toga svaki potencijalni reprezentativac će imati obavezu vođenja svog zdravstvenog kartona u klubu (povrede, bolesti, sa datumima, dijagnozom i periodom oporavka). Na svakom okupljanju i ranije igrači su dužni da sve informacije podjele sa fizioterapeutom i stručnim štabom, te se neće tolerisati prikrivanje informacija o eventualnim povredama, upravo iz razloga što je zdravlje igrača na prvom mjestu.

Administrativne informacije

Želim da napomenem klubove o važnosti potvrda dolaska na okupljanja u zakazanom roku koji je dostavljen od strane KS BiH-a. Potvrdu dolaska ili otkaza igrača morate poslati do naznačenog roka, kako bi stručni štab imao pravovremene informacije i mogućnost eventualnog reagovanja sa dodatnim pozivima. Naglašavamo da se mora dostaviti odgovor, negativan ili pozitivan, do naznačenog datuma.

Pored toga, molimo igrače da ispune svoje obaveze koje se tiču dostave dokumentacije (rodni list, pasoš i ostale stavke koje se traže) do tačno naznačenog perioda.

– Ponašanje reprezentativaca

Bitna stvar jeste ponašanje igrača kao reprezentativca, sportiste, predstavnika kluba, sredine iz koje dolazi, svoje porodice. Stručni štab je postavio svoja pravila ponašanja i funkcionisanja unutar grupe, međutim želja nam je da i klubovi nastave i poboljšaju rad na građenju ličnosti igrača, kroz stalnu napomenu o važnosti poštovanja, tolerancije, socijalizacije, obrazovanja, moralnih i etičkih normi, rada, truda, jačanju karaktera, te na taj način zajednički doprinesemo stvaranju budućih vrhunskih igrača obzirom da se radi o djeci /U16/.

– Individualni rad

Obzirom na dob igrača, ovo je period kada se moraju maksimalno posvetiti svome košarkaškom usavršavanju. Važno je naglasiti značaj individualnog rada u ovoj fazi njihovog razvoja, te bi bilo od velike koristi kada bi klubovi stavili na raspolaganje svoje kapacitete (u skladu sa mogućnostima) kako bi pomogli u razvoju. Naravno najvažnije je kod igrača probuditi svijest i razviti radne navike, koje će ga dovesti do napretka kroz individualna usavršavanja. Mi treneri smo tu da ih usmjerimo na taj put.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili