Nesuđeni sveštenik srušio šampione

Ko je Paskal Siakam koji je u prvom meču finala blistao protiv Golden Stejt

Taj 25-godišnji Kamerunac postigao je 32 poena uz samo tri promašaja iz 17 pokušaja iz igre. Skakao je, razigravao, igrao vrhunsku odbranu i cijelo vrijeme činio ono po čemu je polako postajao poznat – “letio” terenom na način da se čini kako je na više mjesta istovremeno, igrao s nevjerovatnom energijom koja je zarazno prelazila na saigrače.

Sa 206 cm visine i rasponom ruku od čak 222 cm, a bekovskom pokretljivošću, pregledom igre i atletskim predispozicijama, Siakam je savršen igrač za današnju košarku. Motorika i energija s kojima igra teško se mogu nadmašiti. Zahvaljujući svemu tome, Siakam je velik favorit za nagradu za igrača koji je najviše napredovao ove sezone u NBA ligi.

A zapravo uopšte nije trebao biti košarkaš, nego – sveštenik.

Starija braća redom su bili košarkaši, a on je morao u sveštenike

Rođen je u Douali, a odrastao u Bafiji, selu koje je teško uopće pronaći na karti. Košarka ga nije zanimala, ionako su njegova starija braća bila talentovana i redom dobila košarkaške stipendije u Americi. On je bio najbistriji klinac u porodici, predodređen za akademske uspjehe i sasvim drukčiji stil života. Njegov otac Tchamo, bivši gradonačelnik Makenenea, želio je da Pascal postane sveštenik.

Paskal nije osjećao da je to njegov poziv, ali…

“Nikad ne bih išao protiv očevih želja. On je najbolji čovjek kojeg sam ikad poznavao.”

Međutim, s 15 godina definitivno je shvatio da to nije za njega, počeo se problematično ponašati u školi u nadi da će ga izbaciti. Ipak, ostao je do kraja i završio je 2012.

Prije osam godina zapazio ga je današnji predsjednik Reptorsa

Godinu ranije kao 17-godišnjak došao je u prvi ozbiljan kontakt s košarkom u kampu “Košarka bez granica” pod vodstvom Luca Mbah a Moutea, tada igrača Milvokija i najveće kamerunske NBA zvijezde. Tamo ga je zapazio Masai Ujiri, današnji predsjednik Reptorsa, jedini Afrikanac na tako visokoj poziciji u NBA ligi.

“Kad sam ga prvi put vidio, nisam mogao reći ni je li potencijal za NBA ligu. Toliko je nevjerojatna njegova priča”, rekao je Ujiri za ESPN.

Ipak, nastavio ga je pratiti i 2016. ga je izabrao kao 27. na draftu. Tad je već imao 22 godine, a još je bio samo sirovi talent. Ali Reptorsi su pod Ujirijevim vodstvo puno ulagali u razvoj svojih mladih igrača. U prvoj sezoni često je startao u petorci jer je na početku utakmice mogao napraviti najmanje štete. Svako malo su ga slali u svoju filijalu u Razvojnoj ligi, što se pokazalo odličnim potezom jer su Reptors 905 osvojili titulu, a on je proglašen najkorisnijim igračem.

I dalje je prvenstveno bio “energetska bomba” na parketu, ali uz pomoć trenerskog osoblja, koje mu je zacrtalo plan i program rada, strahovito je napredovao, već u drugoj sezoni postao je važan igrač u rotaciji, a u trećoj, tekućoj, u klubu su očekivali eksploziju. Doduše, ne tako rano, možda tek krajem sezone, ali Siakam je popravio apsolutno sve segmente igre i nametnuo se kao drugi najbolji igrač Reptorsa. Spominjao se i kao kandidat za All-Star utakmicu na koju ga očekivano ipak nisu pozvali, ali pokazao je da već spada u sam vrh NBA lige. Sezonu je završio s prosjecima od 16,9 koševa i 6,9 skokova, a u doigravanju ih je još popravio na 18,7 i 7,0.

Nagrada za igrača koji je najviše napredovao mu ne gine, a sudeći po prvoj utakmici finala, ni naslov prvaka nije nemoguć. Pa ako KavajLeonard i napusti Reptorse na kraju sezone, nema straha za budućnost jer je jasno da će se i Siakam razviti u pravu košarkašku zvijer i biti u stanju nositi klub u godinama koje dolaze.

index.hr

foto:NBA

 

About The Author

Možda ste propustili