Istorijski dan u Podgorici

Crna Gora bije odlučujuću bitku za Svjetsko prvenstvo.

Crna Gora pred domaćom publikom ima meč leptu za istorijski podvig – plasman na Svjetski kup prvi put u istoriji. Timu Zvezdana Mitrovića odgovara i oraz od Leotonije do osam poena razlike, ali o njemu niko ne razmišlja. Ukoliko izbore vizu za Kinu ući će u istoriji i kao najmanja koja je ikada izborila vizu za Mundobasket. Dosadašnji rekord drži Katar, koji je 2006. godine imao nešto preko milion stanovnika, a u Crnoj Gori živi tek 620 hiljada…

“Nemam šta da filozofiram. Znamo važnost utakmice, znamo šta nas čeka i da Letonija nije mogla doći jača nego što je. Sistem kvalifikacija je takav da nema puno vremena da se spremi utakmica. Za dva dana je to baš preteško, bukvalno nemoguće. Nadam da će sreća biti na našoj strani i da ćemo uz pomoć naših navijača, koje pozivam da dođu u što većem broju i napune Moraču kao protiv Turske, otići na Svjetsko prvenstvo”,  jasan je najbolji crnogorski košarkaš Bojan Dubljević.

Centar Valensije i ostali visoki igrači Crne Gore bio mogli da budu prevaga, jer na ostalim pozicijama rival ima „jača” imena.

“Dominantni su na svakoj poziciji i naša šansa nije da ih napadnemo samo na centru, već sa svih 12 igrača koji budu nastupili. Moramo da budemo maksimalno fokusirani, jer dolaze i evroligaši, koji su u top formi. Biće izuzetno teška i interesantna utakmica”.

Crna Gora je nakon četiri kola imala jednu pobjedu, a onda je od juna prošle godine nanizala šest trijumfa u sedam mečeva.

“To je sve zasluga tima i trenera. Momci su sjajni, ne samo igrački, već i ljudski. Stvaraju sjajnu atmosferu, složna smo ekipa sa zdravim odnosima. To je ključ svega. Skupljamo se sedam dana i igramo dvije utakmice, ne znam kako to ni da nazovem. Baš ta sjajna atmosfera igra veliku ulogu, ali i sreća koju moramo da imamo. Nadam se da će i sada biti na našoj strani”, zaključio je Dubljević.

Suad Šehović poručuje da se novembarski duel u Rigi (Crna Gora dobila 74:65) ne može porediti sa večerašnjim.

“Ne bi trebalo smetnuti sa uma da nas čeka potpuno drugačija utakmica nego u Letoniji, jer će rival biti u potpuno drugom sastavu. Faktor publike će biti veliki, navijači će nas sigurno nositi. Ali i u toj euforiji moramo da budemo smireni i pribrani, da odigramo kvalitetnu utakmicu, kao tri četvrtine u Kijevu. Ni po koju cijenu ne smijemo da ponovimo ono što se desilo u prvih 10 minuta protiv Ukrajine”. 

Ne želi da njegova ekipa podlegne važnosi susreta.

“Jeste istorijska, velika utakmica, ali moramo da je gledamo kao svaku drugu. Trebalo bi da je gledamo samo kao utakmicu koja mora da se dobije, pa ćemo onda razmišljati o ostalim stvarima. Na našem parketu, uz punu dvoranu, imamo velike šanse, ali moramo da budemo pravi. Igrati protiv Letonije nije lako, jer svi imaju sjajan šut. Veoma je teško, jer i „četvorke” i „petice” otvaraju i šire odbranu, ima mnogo utrčavanja… Brzo igraju i svaka naša greška ili ishitren šut će im davati šansu za lagane poene i brze šuteve. Bez obzira na to da li će pogađati ili ne, nastaviće da igraju svoju igru, bilo da vode ili gube”, naglasio je Šehović.

Utakmica Crna Gora – Letonija igraće se od 19 časova u “Morači”.

foto:fibabasketball

About The Author

Možda ste propustili