Đorđević sa devetoricom počeo pripreme

Reprezentacija Srbije okupila se danas u beogradskom hotelu „Kraun plaza“, a večerašnjim treningom započeće pripreme za septembarski „prozor“ kvalifikacija za Svetski šampionat 2019.

Srpski državni tim će se 13. septembra gostovati Grčkoj, dok će 16. septembra u dvorani „Aleksandar Nikolić“ dočekati Estoniju.

Od 16 igrača sa spiska selektora Aleksandra Đorđevića pripeme je danas započelo devet košarkaša (Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Miroslav Raduljica, Nikola Kalinić, Stefan Jović, Vladimir Lučić, Nemanja Nedović, Marko Simonović i Ilija Đoković). Preostalih sedam reprezentativaca (Milosavljević, Jelovac, Milutinov, Micić, Avramović, Todorović i Luković) priključivaće se timu od sutra, zaključno sa 8. septembrom. Upravo 8. septembra planirana je i zatvorena trening utakmica sa selekcijom Mađarske.

“Nadao sam se pred ove prozore kad smo napravili širi spisak, da ćemo biti kompletni, da će svi igrači dobiti dozvolu klubova i da nećemo imati problema što se toga tiče. Nažalost, neki su otkazali, neki su morali da poslušaju stav kluba, tačnije mi smo morali, kao u slučaju Teodosića i Marjanovića. Oni neće biti ovde prisutni. Naravno da stalno pričamo o tome, ali treba završiti priču o tome i okrenuti se prvoj obavezi i utakmici protiv Grčke“, rekao je brojnim novinarima selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

Selektor je istakao da će u prvom planu biti taktičke i tehničke finese, a istakao je probleme sa kojim se susreću „orlovi“.

“Treba vidjeti fizički spremu, svi dolaze iz nekih početnih priprema, dosta iz individualnog rada, treba to uskladiti i dovesti na isti nivo. Koncentrisaćemo se na igru na dva koša, to je preko potrebno igračima u ovom trenutku jer imaju malo utakmica u nogama i pravih takmičarskih situacija obzirom da su neki davno završili sezone. Neki od aprila nemaju utakmice kao što su Bogdanović, Bjelica, Raduljica. Treba da dođu do individualne forme, samopouzdanja ne bi li sakrili manjak automatizma. Još jedan problem je što će nam se igrači pridruživati od ponedeljka do 8. septembra, posljednji dolazi Milosavljević. To su klubovi koji nam postavljaju zahtjeve, rješavaćemo ih tako što ćemo se adaptirati koliko možemo“, kaže Đorđević.

Selektor je iznio mišljenje o rivalima u nastavku kvalifikacija:

“Sve su to kalkulacije po pitanju budućnosti, mi gledamo ono što nas čeka narednih dana, prvo u trenažnom ciklusu, zatim i takmičarskom. Ne mogu da idem toliko daleko, moram sa stručnim štabom i igračima, da se koncentrišem na ove prve dvije utakmice. Što se tiče Grčke, imaće veliku podršku nekih evroligaških igrača kao što su imali u prethodnom periodu. Grčka i Njemačka su jako blizu plasmanu na Svjetsko prvenstvo, s ozbirom da obe ekipe imaju šest pobjeda, te ostaje žal za propuštenom prilikom protiv Njemačke u Novom Sadu. Za izgubljenom utakmicom i načinom na koji smo izgubili, trebalo je da je privedemo rutinskije kraju“, rekao je selektor.

tekst i foto:kss

About The Author

Možda ste propustili