Brinemo li o rekordima ili o djeci?

Gdje počinje Bosna tu staje logika – stara je izreka, koju nažalost često moramo da koristimo.

U pojedinim medijima u BiH sa oduševljenjem je dočekan nastup dječaka E. D. starog 11 godina za SENIORSKI tim Iskre iz Bugojna u meču A1 lige Federacije BiH protiv OKK Čelik u Zenici.

Ne sumnjamo da je riječ o velikom talentu, ali sigurno na svijetu ima i većih talenata i klubova, koji više ulažu u mlade od Iskre, pa se ovakve stvari ne dešavaju.

Osnovno pitanje ovdje je – Da li je djetetu njegovih godina mjesto na parketu sa igračima koji su trostruko stariji i teži od njega?

Pitanje je i ko je i da li je izdao ljekarsku dozvolu da ovaj klinac, kome želimo da napravi veliku karijeru, zaigra u seniorskoj konkurenciji?

Klub je definitivno skrenuo pažnju na sebe, a ako je to bio cilj, skrenuo je i na mladog košarkaša.

Ovdje dolazimo i do brojnih pitanja koja se tiču košarkaške struke. Ko može procijeniti da je neko sa 11 godina toliko talentovan da može igra za seniore i da će biti buduća zvijezda? Da li je i koliki je teret za samog dječaka ili mu je to stimulacija, kada ga neko sa 11 godina proglasi velikim talentom i budućom zvijezdom?

Njegov trener je sa sigurnošću izjavio da će napraviti veliku karijeru.

Sa 11 godina malo ko je za Lebrona, Kobija, Šeka rekao da će biti velike zvijezde, ali u BiH ima onih koji vide mnogo više. Ili smatraju da vide.

Prilikom pisanja ovog teksta konsultovao sam se sa par košarkaških i fudbalskih trenera i svi redom su mi rekli da je suludo da dijete sa 11 godina igra u seniorskoj konkurenciji.

Na kraju, pišem ovo i kao otac klinca od 13 godina, koji trenira košarku. Nije talentovan kao dječak iz Bugojna, koga nisam gledao, ali vjerujem procjeni trenera i medija, ali kad bi mi trener predložio da igra protiv seniora takmičarski meč sigurno više ne bi treniralo u tom klubu.

Još jednom želim da istaknem da ovom mladom momku, ili bolje rečeno dječaku, želim da napravi sjajnu karijeru, ali ukoliko ovo predstavljamo kao istorijski trenutak, šta je sljedeće? Hoće li sutra neki klub talentovanog klinca da 10 godina staviti da on zaigra i bude najmlađi, pa zatim sljedeći sa devet …?

Nemanja Babić

foto:Fibabasketball

About The Author

Možda ste propustili