Bogdan, Milutinov, Nedović i Jokić lideri nove generacije

Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević predviđa da će se smjena sadašnje generacije desiti za četiri godine.

Pod vođstvom selektora Aleksandra Đorđevića Srbija je osvojila srebrne medalje na Evropskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Selektor Srbije je u intervjuu za stručni časopis “Trener” koji izdaje Udruženje košarkaških trenera Srbije, rekao kako ne treba brinuti za budućnost kada sa scene odu Teodosić, Simonović, Raduljic, Bjelica…Prenosi Telegraf.

“Mislim da smo ovih godina planski radili i spremni smo za smjenu generacija.. Vjerovatno će ta smjena definitivno nastupiti 2022. Zašto? Prvo, jer je ova generacija dužna sebi, naglašavam sebi, da se bori za najsjajniju medalju. A to može da uradi na Evropskom prvenstvu 2021. i još jednom može da se pokaci na Olimpijskim igrama (2020). Naravno, i na Svjetskom prvenstvu u Kini 2019, ako se plasiramo, treba da idemo na medalju”.

Đorđević očekuje da Bogdan Bogdanović bude lider nove generacije.

“Od te 2022. Bogdanović će vjerovatno biti jedan od lidera reprezentacije, uz Milutinova, Nedovića i Jokića. Oni će morati da nastave sa ovima mlađima i da ih kao iskusniji uključe da mogu da iznesu sljedeći ciklus od otprilike  četiri, pet godina”, kaže Đorđević i nastavlja:

“E tu onda dolaze neki igrači koje čekamo poput Pena, Todorovića i svih onih mlađih koji su se pojavljivali do sada sa nama. Kroz naš sistem je do sada planski prošlo 40 igrača. Sad smo za kvalifikacije pozvali jednog igrača kako bi ušao u sistem. To je Uroš Luković. Ne zaboravljam generaciju U20 Gudurić, Rebić, Jaramaz. Od njih može da se dosta izvuče”, kaže Đorđević, koji je pomenuo u Marka Pecarskog.

“Tu je Pecarski, prošle godine je bio kod nas u Bajernu, i ja sam insistirao da dođe ovde da bi prije svega atletski napredovao. Čim napravi korak ka seniorskoj košarci, a to je ove i sljedeće godine moraće da nadgradi svoje tijeleo. Talenat i napadački osjećaj ima, ali mu fali atletika. Eto to su neke naše male vizije kratkoročne, a možda i dugoročne, ko zna”, rekao je Đorđević.

foto.fibabasketball

About The Author

Možda ste propustili