Birčević: Postoji samo jedan klub u koji bih se vratio.

Košarkaši Srbije uspješno su prošli golgotu kvalifikacija za Mundobasket, na kojem će biti druga priča. To se sa sigurnošću može reći poslije letimičnog pogleda na sastav koji će biti znatno drugačiji od ovog koji je iznio teret u famoznim FIBA prozorima.

Jedan od rijetkih momaka koji su igrali zapaženu ulogu u prethodna tri srebrna pohoda, a bio je na raspolaganju Aleksandru Đorđeviću tokom kvalifikacija, jeste Stefan Birčević. U razgovoru za “Glas Srpske” osvrnuo se na odlučujući meč sa Izraelom, ali i ono što slijedi.

“Bilo bi tužno i ružno da ne branimo srebro osvojeno u Španiji. Najvažnije je da smo se skupili kad je bilo najvažnije, što je, rekao bih, naša specijalnost. Uvek idemo težim putem, ali na kraju se sve dobro završi. Ko zna, možda nam se u Kini otvori drugačije i staza ka medalji bude manje zahtevna”, rekao je Birčević.

Na početku razgovora pomenuli ste medalju. Koliko je ona blizu ili daleko nepunih osam mjeseci do Mundobasketa?

Ako budemo kompletni, ako se svi momci odazovu, u šta ne sumnjam, sigurno imamo lepe šanse. Ne vidim mnogo selekcija koje su kvalitetnije od nas… Do medalje smo dolazili i kada nismo bili kompletni, što je bio slučaj u Španiji, Riju i Turskoj. Sada verujem da to neće biti slučaj i da će selektor imati na raspolaganju sve adute”.

Nakaradan sistem kvalifikacija učinio je da selektori daju priliku nekim momcima koji realno ne bi bili u nacionalnom timu. Kako im se poslije svega zahvaliti i precrtati za buduće akcije?

“Možda malo drugačije od ostalih gledam na ovu situaciju, ali smatram da je u jednu ruku lepo što su igrači koji realno ne bi imali mesta da su igrali svi najbolji, dobili šansu i da su je iskoristili. Svi smo dali maksimum, predstavljamo našu zemlju koliko selektor smatra da treba. Kada odluči da neko od nas više nije potreban, opet dobro, jer znate da ste dali sve od sebe za svoju zemlju”.

Ispada da su kvalifikacije prijale selekcijama koje imaju manje vrhunskih igrača koji igraju u Evroligi i NBA ligi.

“Nije na nama košarkašima da se bavimo tim pitanjem, ali je definitivno neobično da na Svetskom prvenstvu neće biti evropskog šampiona Slovenije, zatim Hrvatske i još nekih vrlo jakih reprezentacija. To nikom ne ide u prilog”.

Odlučujuća utakmica sa Izraelom bila je sve samo ne laka jer je i Srbija mogla da se pridruži komšijama u slučaju negativnog ishoda. Da li ste se plašili neuspjeha?

“Svakako da je nakon poraza od Estonije bilo jako teško. Znali smo da je, osim Mundobasketa, na talonu i učešće na Olimpijskim igrama, ali smo odlično reagovali. Pohvalio bih i publiku, koja je prepoznala momenat i dala nam potrebnu sigurnost. Znam koliko svaka pobeda znači ljudima u Srbiji, ali i Republici Srpskoj, koja je uvek uz nas. Vratili smo im na lep način, ubedljivom pobedom i sa mnogo lepih poteza”.

Sezonu ste počeli u Turskoj, a zatim pojačali Telekom Bon. Da li možda planirate povratak u Srbiju, s obzirom na to da je Partizan na putu oporavka?

“Ne mogu baš da budem zadovoljan kako su se razvijale stvari, ali krenulo je nabolje dolaskom u Nemačku. Videćemo na kraju sezone, još ne razmišljam u tom pravcu. Što se tiče povratka u Srbiju, naravno da postoji samo jedan klub u koji bih se vratio. Do tada sam, kao i uvek, na raspolaganju samo Srbiji!”

foto:fiba

About The Author

Možda ste propustili