“Bila je ovo luda vožnja”

Dirk Novicki objavio kraj karijere.

Znalo se proje početka sezone da je ovo posljednja Dirka n<ovickog, ali bilo je dosta onih koji su nadali da će ostati bar još jednu sezonu. Ipak ništa od toga. Iako je sa naših prostora igralo puno igrača u NBA sa velikim karijerama te iako su emocije na njihovoj strani mora se priznati da je Nijemac imao najbolju karijeru od svih u najjačoj ligi svijeta.

U Dalas je stigao 1999. godine u sezoni koju je obilježio lokaut. U Dalas Maveriksima proveo je 21 godinu, koju završava kao šesti najbolji strijelac svih vremena, MVP iz 2007. i prvak iz 2011. godine.

Nakon posljednje domaće utakmice Dalasa na domaćem parketu ove sezone u kojoj je njegov tim slavio pobjedu 120:109, protiv Finiksa uzeo je mikrofon i objavio:

“Kao što ste mogli očekivati, ovo je moja posljednja domaća utakmica.Bila je ovo luda vožnja s puno uspona i padova, a vi ste stalno bili uz mene i podržavali me. Cijenim to”, rekao je Novicki koji je meč završio sa 30 poena, a susret iz prvog reda su pratitli brojne NBA legende, poput Čarlasa Barklija, Skotija Pipena, Larija Birda, Šona Kempa i  Detlefa Šrempfa.

“Blagoslovljen sam jer sam dio NBA lige više od 30 godina. Uvijek me ljudi pitaju kakav je ovaj ili onaj tip, jer svi u NBA ligi su vrhunski igrači. A Dirk je tako draga osoba, najbolja ikad. Bila mi je čast i privilegij gledati te, uživaj u ostatku života”, poručio mu je Barkli.

Foto:Mark Sobhani/NBAE via Getty Images

About The Author

Možda ste propustili