ABA ostaje sa 12 klubova

U Beogradu  je održana Skupština ABA lige.

Glavna odluka Skupštine je da će od naredne sezone biti ukinut takozvani “nacionalni ključ”, počev od sezone 2018/19, saopšteno je poslije današnje Skupštine u Beogradu.

“U cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima, Skupština ABA lige odlučila je da za plasman u Prvu ABA ligu ukine nacionalni ključ i da se, počev od sezone 2018/19, učesnici određuju isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okriljem ABA lige j.t.d. (u Prvoj i Drugoj ABA ligi)”, navodi se u saopštenju.

Odlučeno je i da u ligi može učestovati najviše PET KLUBOVA iz jedne zemlje.

Prema odluci Skupštine, plasman u Prvu ABA ligu moguć je isključivo iz Druge ABA lige. Poslednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu.

Takođe, od sezone 2018/19. pretposljednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige.

Prema usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/19. u Prvoj ABA ligi učestvovaće: Budućnost(Crna Gora), Cedevita (Hrvatska), Cibona (Hrvatska), Crvena zvezda mts (Srbija), FMP(Srbija), Igokea (BiH), Mega (Srbija), Mornar (Crna Gora), Partizan (Srbija), Olimpija(Slovenija), Zadar (Hrvatska) i šampion Druge ABA lige (pobjednik fajnal-fora u Čačku 3. i 4. aprila).

Klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imaju zagarantovano mjesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika.

Umjesto fajnal-fora, od sezone 2018/19. šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kojem će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dijela takmičenja.

Posljednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u Drugoj ABA ligi u sezoni 2018/19. bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu.

Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se mijenjati zaključno sa sezonom 2024/25. osim u slučaju značajnih promjena u evropskoj košarci.

Članovi Skupštine ABA lige konstatovali su “visok nivo kvaliteta u aktuelnoj sezoni Prve i Druge ABA liga”, kao i da je “urađeno sve kako bi borbe za trofeje predstavljale krunu sezone”.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili