Umro je Dikembe Mutombo

Preminuo Dikembe Mutombo.
Dikembe Mutombo

foto: FIBA

Umro je legendarni košarkaš Dikembe Mutombo.

Puno ime mu je Dikembe Mutombo Mpolondo Mukamba Žan-Žak Vamutombo. Ostaće što se košarke tiče kao jedan od najboljih blokera i odbrambenih košarkaša svih vremena u NBA ligi. Legendarni košarkaš iz Konga je preminuo od poljedica moždanog udara u 58. godini.

“Dikembe Mutombo bio je veći od života. Na terenu je bio jedan od najboljih po blokadama i uopšte odbrambenih igrača u istoriji NBA lige. Izvan terena je svoje srce i dušu podredio pomoganju drugima”, napisao je, između ostalog prvi čovjek NBA lige Adam Silver.

Mutombo je rođen 1966. u Demokratskoj Republici Kongo kao jedno od desetero djece. U djetinjstvu je igrao košarku i bavio se mješovitim borilačkim vještinama, a u dobi od 16 godina se, zbog visine, a nakon podstreka brata i oca, prebacio na košarku. Nakon završene srednje škole, 1987. godine dolazi u SAD gdje će ostati upamćen kao jedan od najvećih košarkaša u istoriji.

Na NBA draftu 1991. godine bio je četvrti izbor Denver Nagetsa. U Denveru se zadržao do 1996., igrao je još za Atlanta Houkse (do 2001.), Filadelfija 76erse (do 2002.), Nju Džersi Netse (do 2003.), Nju Jork Nikse (do 2004.), a bogatu karijeru završio je u Hjuston Rokitsima.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author