Dejan Tomašević: Pešić je pobjednik, ako pobijedimo i uzmemo neku medalju, svi će ga veličati

Dejan Tomašević

printscreen

Dejan Tomašević bivši reprezentativac vjeruje da Srbija može protiv SAD.

Srbija takmičenje na Olimpijskim igrama počinje duelom sa selekcijom SAD. Meč protiv na papiru najjačeg rivala, koji mnogi upoređuju sa originalnim Drim timom iz Atlante 1992. Mogu samo da upoređuju, ali zna se da je tim iz Barselone sigurno bolji.

Kako pobjediti Amerikance i to na njihovom tlu zna Dejan Tomašević, član generacije, koja je 2002. u Indijanapolisu pod vođstvom Svetislava Pešića, pobijedila SAD u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva.

Optimista je pred meč, a optimizam, prije svega, bazira na odličnoj hemiji u timu i tome što je Srbija prošlogodišnji sastav nadogradila prisustvom Nikole Jokića i Vasilija Micića.

“Raduje me to što su se odazvali svi, što je Nikola (Jokić) tu. Imam iskustvo igranja za reprezentaciju, mnogo je bitno da iz rezultata ostvarenog prošle godine u Manili ulazimo u najjače takmičenje za svakog sportistu. Još je bolja stvar to što, verovatno zbog Evropskog prvenstva u fudbalu, igrači nisu bili toliko u fokusu, imali su potreban mir da se spreme.

Čak i one dvije utakmice u Abu Dabiju, iako nikad nije dobro izgubiti, dobro su došle na neki način, da ljudima malo splasnu ambicije. Opet, na posljednje dvije utakmice u Beogradu, Srbija je pokazala da ima kvalitet. Reprezentacija, iako nisam unutra i ne znam šta se dešava, djeluje maksimalno spremna i takva ulazi u takmičenje. Ima dosta prostora za napredak, vjerujem da će i Nikola Jović biti još spremniji, još kvalitetniji. Njemu su potrebni treninzi i uvodne utakmice. Imamo ekipu koja je kadra da se umiješa u borbu za medalju“, kaže Tomašević za Mozzart Sport .

Smatra da Srbija ima izvanredan tim.

“Nikola Jović izrasta u NBA igrača koji će dugo igrati za reprezentaciju i tek će doći njegovo vrijeme da pokaže sav kvalitet. Svježa krv je uvijek potrebna, da dolaze mlađi koji su dovoljno kvalitetni, a opet žedni i gladni uspjeha. Uroš Plavšić takođe, ali posebno to važi za Nikolu Jovića. Ono što mi se dopalo posebno, to su dobre partije Filipa Petruševa u kontinuitetu. Odigrao je zaista jako dobro, bio možda i naš najbolji igrač tokom ovih pripremnih susreta. Imamo odličnu centarsku liniju i ključno pitanje mi je – kako će da funkcioniše Srbija kada u petorci budu igrali Milutinov i Jokić“.

Zašto?

“Obojica su ‘petice’, s tim što sa Milutinovim u petorci Jokić igra ‘četvorku’, a znamo da mu je idealna pozicija ipak ‘pet’. To je na selektoru Pešiću da iskombinuje igrače, ipak dobra je stvar to što sa Petruševim i Jovićem imamo dvije jako dobre ‘četvorke’ koje fizički mogu da se takmiče sa kvalitetnim, jakim igračima, pogotovo u odbrani“.

Misli da Srbija može da se nosi sa selekcijom SAD.

“Očigledno je da možemo da se nosimo sa njima, pokazalo se to u onom meču u Abu Dabiju, iako je kasnije razlika bila ubjedljiva, ali i mi smo tada već miješali petorke, isprobavali druge kombinacije. Rekao bih da nije razlika kao što je nekada bila, prije dvadeset i kusur godina. Očigledno je da i druge reprezentacije, naročito na fizičkom planu, polako stižu SAD. Možda je ova utakmica protiv Južnog Sudana dovoljno dobar pokazatelj da može da se igra“, priča Tomašević i ističe:

“Ono što je nama potrebno jeste da ubacimo preko 100 poena. Bez obzira na našu fenomenalnu odbranu i neki sporiji ritam, Amerikanci su uvijek tu na oko 100 poena. Tako da, ekipa koja želi njih da pobijedi mora da bude iznad toga. Nije to nikakva demagogija, već je činjenica da moramo da ubacimo više od 100 poena, da se iskoristi svaka prilika za lake koševe.

Njihova tranzicija u odbrani nije njihovo najjače oružje, treba da se pogodi dosta šuteva za tri… Efikasnom igrom i korišćenjem svake njihove greške, možemo da dođemo u dobru poziciju. To je ključ za pobjedu. Bez obzira na sve, prva je utakmica i naredne dvije svakako moraju da se dobiju. Najbitnije je da stignemo do četvrtfinala, to je najvažnija utakmica“.

Svetislav Pešić je već nekoliko puta isticao koliko će košarkaški turnir da bude jak, da po njegovom mišljenju ima osam kandidata za medalju… Gdje je u svemu tome Srbija?

“To je dobro pitanje, ali četvrtfinalna utakmica je zaista uvijek najvažnija, pogotovo na ovakvim turnirima gde nemaš pravo na grešku. Još je i sistem takav da je svaki poen važan, a četvrtfinale je po tradiciji ključna. Izgubiš – ideš kući. Dobiješ – u igri si za medalju. Najbitnije je da u najboljem mogućem trenutku naše forme odigramo četvrtfinale, da imamo zdrave igrače. Nemam dilemu, ekipa koja ima Jokića, Bogdana i sve ostale igrače je jako kvalitetna, kadra da osvoji medalju“.

Kladi se na Srbiju u Meridianu: Kvota 8 na košarkaške, a 2.60 na odbojkaše!

Nikola Jokić je opravdano najviše u fokusu ne samo naše, već i svjetske javnosti. Prije dvije godine, na Evrobasketu nismo uspjeli da osvojimo zlato sa njim, a u međuvremenu je postao NBA šampion sa Denverom. Da li mislite da osvajanje prstena može da posluži kao svojevrstan putokaz za jedan reprezentativni uspjeh, na koji čeka već osam godina?

“Znači puno. Opet, Nikola imao razvojni put kakav je imao, u mlađim kategorijama reprezentacije ima jednu medalju, poslije srebro u Riju. Mnogo je važno, po meni, kada igraš u mlađim kategorijama i osjetiš tu atmosferu, pa još ako osvojiš nešto pronađeš se generacijski sa ostalima, pa nastavite zajedno u A selekciji. Ono što se posijalo u mlađim kategorijama, ubira se kasnije.

I da nije Nikola osvojio NBA titulu, a jeste, što je zaista neprocjenjivo, on je lider, pobjednik, ne razmeće se izjava van terena, već pravi lider koji svojim primjerom i radom na treningu i utakmicama stavlja svima do znanja da želi u svakoj utakmici da pobijedi. To je nešto što je, ne mogu da kažem jedinstveno, ali to je njegova odlika koja ga krasi i zbog toga je već sada ako ne najbolji, onda jedan od najboljih u istoriji srpske košarke“.

Dvadeset dvije godine prošle su od posljednjeg zlata koje smo osvojili kao reprezentacija, tada je takođe na klupi bio Svetislav Pešić i pobijeđeni su Amerikanci u utakmici koju svi pamtimo. On je i dalje selektor, donio je prošle godine srebrnu medalju sa Mundobasketa, u njemu se i dalje osjeća za pobjedama…

“Pešić je pobjednik, neko ko ima dovoljno iskustva i kvaliteta, zna kako se osvajaju medalje na velikim takmičenjima. Ono što me raduje, bio sam u posljednjih desetak dana nekoliko puta privatno sa njim i djeluje mi koncentrisano i dosta pozitivno. To me dodatno ohrabruje. Ako pobijedimo i uzmemo neku medalju, svi će ga veličati.

Ako se to ne dogodi, tražiće mu hiljadu mana. To je sudbina svakog sportiste, posebno u svijetu košarke jer se od košarkaša uvijek očekuje da pobjeđuju i osvajaju medalje. Zato je po meni najbitnije to što imamo igrače koji znaju kako se osvajaju medalje, imamo Pešića koji je mnogo puta pokazao da zna kako se radi sa reprezentacijom i pobjeđuje na velikim takmičenjima. Prošle godine je ostvaren fantastičan rezultat i vjerujem da će isti da donese mnogo na samopouzdanju“.

Meč SAD-Srbija na programu je u nedjelju u 17 časova i 15 minuta.

Najbolje kvote vas očekuju u Meridianbet poslovnicama.

About The Author