Šved: Sjećam se da je Duško Vujošević želio da dođem u Partizan, Milutinov najbolji u Evropi

Aleksej Šved

foto:FIBA

Košarka možda nije najpopularniji sport u Rusiji, ali gdje god da se pojavi Aleksej Šved, tu se okupe navijači.

Ništa drugačije nije bilo kada je prolazio hodnicima VTB dvorane gde su ga saletali od najmlađih dečkića, do starijih gospođa, svi su želeli potpis i fotografiju nekadašnjeg NBA igrača, ali umalo i člana Partizana. Na početku karijere bio je na radaru Duška Vujoševića koji je znao da „namiriše“ talenat, a iskusni Rus je baš to bio. Od juniorskih dana je rešetao koševe protivnika, a danas sa 34 godine u dresu CSKA je često neriješiva enigma za protivnike.

Karijeru je počeo još 2006. godine u CSKA. Tokom narednih 17 godina igrao je samo u dve države, Rusiji i Sjedinjenim Američkim Državama. Proveo je tri godine u NBA ligi braneći boje Minesote, Filadelfije, Hjustona i Njujork Niksa. Ipak, nigde nije kao u Moskvi gdje je igrao pored CSKA, za Dinamo i Himki. U klub u kojem je počeo karijeru vratio se 2021. godine, a izgleda kao da nikada nije ni odlazio.

Bez obzira na decenijsko iskustvo za Mozzart Sport otkriva da i dalje ima rigorozan sistem rada kako bi održao formu.

„Dosta sam uložio u svoje tijelo da bih igrao i u ovim godinama na visokom nivou. Imam režim rada od kojeg ne odstupam, svaki dan sam u teretani, radim na nečemu, posebno na održavanju fizičke spreme. Osjećam se dobro na terenu. Žao mi je što ove sezone ne igramo Evroligu, ali mislim da je VTB liga sa nekoliko timova izuzetno jaka, dovoljno je da navijači samo pogledaju imena koja su u CSKA, Zenitu, Uniksu, ali i ostalim timovima“.

Sam je prešao na temu ekipe CSKA, gdje je sa osmehom izdvojio dva imena.

„Klub radi na visokom nivou, imamo sjajne igrače kao što su Nikola i Deki, moji veliki prijatelji, sada ih neću vidjeti nekoliko dana, otišli su da pomognu reprezentaciji Srbije, navijaću za njih, a i Srbiju volim generalno. Povezan sam sa tom zemljom preko agenta, dolazio sam često, Beograd je prelijep, ljudi su uvijek druželjubivi, uvijek su me prihvatili, a košarka… pa šta reći o košarkaškim navijačima u Srbiji, najbolji na svijetu“.

Kako sam ističe, posebno pamti okršaje sa Partizanom koje je imao u Evroligi kada je igrao za „armejce“ u prvom mandatu od 2006. do 2012. godine.

„Često sam ovo izjavljivao tokom godina i dan danas isto mislim, evroligaške atmosfere u Beogradu su nešto posebno. Igrao sam protiv Partizana dosta puta i dan danas pamtim taj doživljaj sa tribina. Baš sam volio da igram u Beogradu, svi viču, svi navijaju. Potrebno je to doživjeti kao košarkaš“.

Da je sudbina bila nešto drugačija, te godine bi možda proveo u crno-bijelom dresu?

„Sjećam se da sam imao 18 ili možda 19 godina, čuo sam da me je trener Vujošević želio u svom timu. Partizan je čak krenuo u proces da me dovede, ali nije se dogodilo. Tada sam bio deo CSKA, oni nisu želeli da me puste i to je bilo to. Nije se dogodilo, nešto slično kao i sa Andrejem Kirilenkom, znam da je i on bio vrlo blizu Partizana, mislim da je bio još bliži nego ja, imao je i ugovor, ali je otišao u NBA. Dešavaju se takve stvari tokom karijere.“

Igrajući u Rusiji, pokupio je sva moguća individualna priznanja. Od najboljeg strijelca Evrolige, do najboljeg asistenta, bio je MVP Evrokupa, VTB lige… ipak najviše pamti titulu šampiona Evrope. U bogatoj karijeri imao je i brojne saigrače koji su imali podjednako fantastične uspehe, jedan od njih je i Miloš Teodosić koji je i sam bio šampion Evrope sa Moskovljanima.

„Ahhh Miloš, bili smo tako mladi, u najboljim godinama kada smo igrali zajedno. Miloš je jedan od najpametnijih igrača, vidim da u Virtusu i dalje igra dobru košarku, čujemo se ponekad, a kada se vidimo ispričamo se lijepo. Veliki košarkaš.“

Nekada je parket delio sa jednim od najboljih evropskih plejmejkera u Milošu Teodosiću, sada dijeli sa jednim od najboljih centara u Nikoli Milutinovu.

„Jedan od najboljih? Najbolji je! On nije samo centar koji igra na snagu, može da šutira, uvijek doda loptu u pravom trenutku, čita igru, ima sve što je potrebno za modernu košarku. Lako je igrati pored njega, to je možda i njegov najveći kvalitet, da je svima u ekipi lakše da igraju kada je on na terenu“.

Za kraj je dao jasan odgovor da li Nikola Milutinov može njegovim stopama – da ode u NBA ligu gde su ga San Antonio Sparsi draftovali još 2015. godine.

„Nema dileme da može da igra u NBA ligi. Ipak, on je odrastao momak, pametan, donosi svoje odluke i mislim da će u budućnosti donositi odluke koje su najbolje za njega“, završava Šved.

About The Author