Peković: Nema dana da ne pomislim na NBA

foto;Ivica Veselinov,mega

Nikola Peković je ostavio trag u NBA ligi, ne onoliki koliki je mogao, zbog povrede ahilove tetive, koja ga je primorala i da ranije završi karijeru.

Iz nove perspektive, sa pozicije tim menadžera košarkaške reprezentacije Crne Gore, Peković je prokomentarisao skori dolazak košarkaša Mege Marka Simonovića u NBA…

“Drago mi je stvarno zbog njega. Jako je dobar momak, kvalitetan. Ima veliki potencijal kao igrač da napravi lijepu karijeru. Vjerujem da će se u budućnosti odazivati i na reprezentativne pozive”, rekao je Peković za Sportski.me

Peković je, kaže, oduševljen Markovim košarkaškim progresom…

“Jako puno je napredovao u posljednjih godinu dana. Pred njim je veliki rad, jer on sigurno može još šuno da napreduje”, kazao je Peković.

Košarkaška filozofija u NBA je drugačija od evropske, proces prilagođavanja može da traje. Sigurno je da će menadžment Čikaga od Simonovića tražiti dosta od starta.

“Sigurno da će od njega tražiti jedan veliki rad. Svaki igrač mora da radi, posebno ruki. Oni su u posljednjih godina malo omekšali, posebno prema igračima iz Evrope, prije je to bilo drugačije, nisu imali neko veliko povjerenje. Ali..mislim da Marko neće imati problema sa prilagođavanjem”, kazao je Peković.

Pekmen” je sa velikim uspjehom sedam sezona nosio dres Minesote Timbervulsa. Povreda ahilove tetive onemogućila ga je da pruži više. Žal za propuštenom prilikom postoji….

“Nema dana da ne pomislim na to. I dalje imam povredu noge, vučem to odavno…Doktori su mi rekli da ću imati problem sa tim cijeli život. To je specifična povreda, povezana sa kostima, genetikom…Na promjenu vremena sve reaguje. Naravno da mi je žao – posebno jer sam krenuo jako dobro da igram. Šteta, jer sam mogao održati taj konitinuitet da nije bilo te povrede”, rekao je Peković.

NBA liga se posljednjih godina promijenila, posebno kada je riječ o ulozi visokih igrača. Praktično više i nema klasične petice. Sve se više forsira igra na tzv. modernim 4-kama, a od centara se traži i šut, i prodor…

“Prateći sve to i momke koji igraju, vidim da se to promjenilo. Centri koji su ranije igrali petice, vidim da su izgubili na težini, više se radi šut s polja. Više se ne kreira igra unutra.Sve je to zbog popularnosti i brzine koašrke. Vidim da se forsira tranzicija, dosta trčanja…Ko zna…da sam ostao i ja bih morao tako da igram”, rekao je Peković.

Dres Minesote nosilo je mnogo igrača sa eks-Ju prostora. Pored Pekovića tu su bili Darko Milićić, Marko Jarić, Igor Rakočević, Saša Pavlović, Rašo Nesterović, Stojko Vranković. Čovjek koji je okupljao bio je poznati skaut Žarko Đurišić.

“Mislim da je i on dosta doprinio tome da igrači sa eks-Ju prostora nose dres “vukova”. Bilo je zaista dosta igrača sa naših prostora posljednjih više od dvije decenije u Minesoti”, kazao je Peković.

Za kraj Peković je ispričao i angedotu tokom boravka u hladnom Mineapolisu – koje se rado sjeća. Pecanju na zaleđenom jezeru….

To sam tamo prvi put probao. Nisam mogao da vjerujem da led može biti debeo više od metar. Da može auto da se vozi, to sam i sam probao. Onda, provođenje noći u kabini na ledu – pa kad led puca uveče, to sam prvi put čuo, osjetio, te eksplozije, to je nestvarno“, kazao je Peković.

foto:Ivica Veselinov,Mega

About The Author