Biberović, Peno, Simanić, Avdija, Pokuševski…

Evroliga objavila imena potencijalnih osvajača titule “Zvijezda u usponu”.

Ovaj trofej dodjeljuje se najboljem mladom igraču Evrolige. Uslov je ove sezone da nije rođen prije prvog jula 1997. godine. Ovaj trofej dva outa je osvajao Bogdan Bogdanović (2013/14 u Partizanu, 2014/15 u Fenerbahčeu) i Novica Veličković jednom (2008/09 u Partizanu). Među osvajačima su i Luka Dončić, Nikola Mirotić, Riki Rubio, Danilo Galinari i Goga Bitadze.

Evroliga je pred start nove sezone objavila imena 10 potencijalnih kandidata za ovaj trofej. Na prvom mjestu je francuski talenat iz Asvela Teo Maledon, slijedi talentovano krilo Makabija Jovel Zusman, Laurinas Bridutis iz Žalgirisa, na četvrtom mjestu je sprski plejmeker Stefan Peno, koji nosi dres Albe, pa slijedi još jedan igrač Makabija Deni Avdija. Na sljedeće dvije pozicije su srpski talenti Boriša Simanić iz Crvene zvezde i Aleksej Pokuševski iz Olimpijakosa. Rokas Jokubaitis (Žalgiris), Usman Garuba (Real) i Tarik Biberović (Fenerbahče) kompletirali su 10 kandidata.

To je procjena ljudi iz Evrolige, a ono što je stvarnost je koliko će ko od njih dobiti priliku da igra uopšte. Posebno igrali iz Reala, Fenerbahčea i Makabija, koji će sigurno juriti najviši plasman i teško je očekivati neku veću minutažu. Posebno da na primjer Makabi da i Zusmanu i Avdiji minute na terenu. Ono što je sigurno da talentovani jesu.

Mečevi prvog kola Evrolige na programu su 3. i 4. oktobra

foto:euroleague

About The Author