Nerviram se zbog Partizana

Zoran Stevanović, nekadašnji košarkaški as, vjeruje da reprezentacija Srbije može do medalje na Svjetskom prvenstvu, a u razgovoru za “Nezavisne” govorio je i o “nepobjedivim” Amerikancima i kultu reprezentacije, koji je nekada bio mnogo jači nego što je danas.

Ove godine centralni događaj kada je riječ o košarci je šampionat svijeta u Kini, gdje će se od 31. avgusta do 15. septembra najbolji timovi boriti za titulu. Srbija sprema jak tim, a prema najavama iz te zemlje, za reprezentaciju, koju predvodi Aleksandar Đorđević, trebalo bi da igra i Nikola Jokić, jedan od vladara NBA terena, koji se nije uvijek odazivao pozivu u nacionalni tim.

“Nisam čuo da će Jokić igrati, ali njegov nastup bi mnogo značio za Srbiju. Ovu sezonu igra odlično, sada je pitanje šta će se izdešavti u vezi s osiguranjem, da li će on imati želju i volju da igra. Pre nekoliko dana sam bio u nekom društvu, komentarisali smo da će Đorđević imati petnaestak igrača na spisku i da će biti na slatkim mukama. Ako se odazovu svi visoki igrači, Marjanović, Jokić, Bjelica, Milutinov, Raduljica, biće teško izabrati. Nadam se da će svi da se odazovu i da ćemo napraviti dobar rezultat na Svetskom prvenstvu”, rekao je Stevanović, nekadašnji uspješni košarkaš i dugogodišnji direktor omladinske škole beogradskog Partizana.

Na pitanje šta bi on uradio na Jokićevim mjestu, odgovorio je:

“U vreme kada sam ja igrao nije postojao ni trenutak razmišljanja da li igrati za reprezentaciju ili ne. Sećam se svog prvog poziva, imao sam 2122 godine, ja sam ‘leteo’. Sada je drugačije, mnogo veće pare su u opticaju nego ranije, da li će on hteti, da li će mu klub izaći u susret, da li će mu napraviti program rada… videćemo. Sigurno je i kult reprezentacije drugačiji nego pre. Ranije su svi jedva čekali da se okupimo, da dođemo na pripreme, a mlađi igrači, oni sa dvadesetak godina danas odbijaju da igraju zbog povrede ili nečeg drugog… Ali mislim da je Sale malo vratio kult reprezentacije, a trebalo bi ga vratiti na još malo viši nivo.”

O očekivanjima Srbije u Kini ističe: “Trebalo bi da uzmemo medalju.”

Srbija ima dobar tim, odličnog selektora, ali glavni kandidat za zlato su Amerikanci, koji su slavili na posljednja dva šampionata.

“Ne znam da li ih iko može pobediti, teško je to. Sećam se 1992. godine, kada smo izbačeni s Olimpijskih igara i kada je trebalo da igram, da su slavili Amerikanci s drim timom, u kojem su bili Medžik Džonson, Čarls Barkli, Majkl Džordan… I sada imaju jak tim. Najjači su, ali pitanje je dana i trenutka kako će da reaguju. Ipak, teško da može neko da ih pobedi. Ali, ako igraš protiv njih finale ili polufinale, nema posebnog saveta ili kalkulacija  izađeš na teren, daš 100 odsto pa šta bude”, rekao je Stevanović.

Nekadašnji košarkaš Radničkog, Partizana, s kojim je osvojio Evroligu, Igokee, FMPa… godinama je uključen u rad s mladima. Ranije je rekao da neki roditelji ne izlaze iz sala i da se dosta miješaju u struku, a izgleda da se ništa nije promijenilo.

“Isto je i sada. I roditelji i menadžeri su počeli previše da se upliću u rad igrača s trenerima, ali kod nas, u Partizanu, je sada malo bolje stanje jer radimo u trenažnom centru, gde roditelji nemaju dodir s terenom. Mogu da gledaju kroz prozor”, rekao je Stevanović.

Takođe, sve veće prisustvo menadžera može da stvori problem u radu.

“Moje mišljenje je da prelaze okvir svog posla i klupska pravila. Oni ne prezaju ni od čega samo da uzmu dete. Meni se desilo da dovedem dete u klub, bude tu dve godine, onda mi dođe čovek i kaže: ‘Hajde da vidimo šta ćemo s ovim malim, ja sam njegov mendažer.’ Onda kreću saveti kako da igraju, kako da treniraju, po mom mišljenju je sve to preterano”, rekao je Stevanović i dodao:

“Sada menadžeri traže najbolju finansijsku soluciju za decu, što ranije nije bio slučaj. Ranije se gledao kvalitet treninga, rad, razvoj deteta za dve, tri ili četiri godine, a sada je cilj da ga pustimo da igra malo i da ga što pre prodamo za što više novca.”

Zoran Stevanović kaže da rijetko prati druge sportove, košarka je i dalje broj jedan za njega.

“Slabo gledam NBA, više pogledam Evroligu, ABA ligu ili ABA ligu 2, ali više volim da gledam druge ekipe nego Partizan, jer se nerviram”, rekao je bivši košarkaš.

Uskoro ćemo saznati ko će osvojiti ABA ligu, za trofej se bore Crvena zvezda i Budućnost, a ko će do titule pitali smo Zorana Stevanovića.

“Teško pitanje. Zvezda je dobra, ima dosta iskusnih i kvalitetnih igrača, ima i mlađih dobrih koje je malo iskoristila ove godine, poput Dobrića i Davidovca. Sa druge strane, Budućnost ima dosta iskusnih stranaca, pobedom nad Cedevitom mnogo se digla, ima iskusnog trenera i ako dobije jednu utakmicu u ‘Pioniru’ mislim da će biti prvak”, rekao je Stevanović.

foto:kosarka24.ba

About The Author

Možda ste propustili