Tanjević: Zabraniti draftovanje do 23. godine

Bogdan Tanjević bez dlake na jeziku

Bogdan Tanjević je 1979. godine  odveo Bosnu do naslova klupskog prvaka Europe. Dvije godine kasnije s reprezentacijom Jugoslavije je uzeo srebro na Evropskom prvenstvu, a dvadeset godina nakon istorijskog uspjeha s Bosnom s reprezentacijom Italije je postao prvak Evrope. Osvajao je trofeje s Bosnom, Stefanelom, Budućnosti i Asvelom. Četiri godine je vodio Fenerbahče, Tursku je odveo do svjetskog srebra, a njegove usluge koristila je i reprezentacija Crne Gore.

Bogdan Tanjević je jedan od onih košarkaških stručnjaka koji izaziva respekt gdje god se pojavi. Proslavljeni trener naglašava kako se pristup košarci drastično promijenio u odnosu na ranija vremena jer je tržišni aspekt nadvladao sportski.

“Ja sam čovjek starog kova. U moje vrijeme se više radilo s igračima, Ja sam im bio otac, majka, brat, sestra, ljubavnik…Obrazovao sam ih, upućivao u život nakon košarke… Danas toga nema. Mi smo igrače stvarali od malih nogu. Danas vladaju tržište, novac, agenti… Nema sistema, ni kontinuiteta. Nekada su ostajali u jednom klubu po nekoliko godina, danas igrači već nakon mjesec dana mogu promijeniti sredinu. Dovodimo strance koji ne vrijede ništa, a domaće igrače gubimo”, poručio je Tanjević u intervjuu za basketball.hr i dodao:

“Sve je poremećeno, a takva je situacija i na globalnom nivou. Čitav svijet ide u pogrešnom smjeru. Moram biti iskren i reći da sam ja radio u najboljem vremenu, vremenu kada se naprijed išlo, a danas se ide destrukcijom. Tako je u košarci, ali i u svakodnevnom životu”.

Tanjević drži da je novac pogrešno definisao ovaj sport i da nove generacije samo razmišljaju kako zaraditi.

“Danas je sve suprotno. Pogledajte koliko je novac sve promijenio. Igrači već na početku karijere dobijaju enormne ugovore, prije svega kada odlaze u NBA. Još gora stvar je što NBA klubovi dobivaju gotov proizvod, kojeg smo stvorili mi u Evropi. Neki novi klinci imaju totalno drugačiji pristup nego što je nekad bio. Daću vam najbolji primjer. Kad smo s Bosnom osvojili Kup prvaka, moja tri najbolja igrača, Raša Radovanović, Mirza Delibašić i Žarko Varajić su zaradili jedva za Golf. Tada se nije moglo zaraditi puno novca. Igrači su se borili da prežive, a danas je to totalno drugačije. Svi amo trče za novcima, a gube se ostale vrijednosti”.

Ipak, Boša Tanjević je poručio da je ova regija uvijek imala veliki broj talenata.

“Ovi su prostori uvijek bili rasadnici talenata. Još od vremena kad su Evropom i svijetom harali jedan Krešo Ćosić, Praja Dalipagić, Dragan Kićanović, Moka Slavnić… Mogli su igrati u bilo kojem klubu na svijetu. No, njima novac nije bio u prvom planu. Oni su razmišljali kako čim više napredovati u karijeri. Uvjeren sam  da bi Dražen Dalipagić i u Americi bio prvi strijelac. Nakon njih su došli Toni Kukoč, Dino Rađa, Dražen Petrović, Vlade Divac, koji je već poslije prve sezone u NBA ligi bio ispred Kareema Abdula Jabbara. To dovoljno govori o kvalitetukoju smo imali.
Danas imamo Luku Dončića, klinca koji se zajebava u NBA, Nikolu Jokić, Bojana i Bogdana Bogdanovića, Jusufa Nurkić… Sve su to redom fantastični igrači“, zaključio je Tanjević.

Boša ističe kako je odnos košarkaša prema košarci danas potpuno drugačiji.  Naglašava da su igrači postali potrošna roba koja je na tržištu tijekom cijele godine.

“Što se tiče mladih igrača i njihovog razvoja, sada je potpuno drugačije nego nekada. Ja sam kao trener znao da imam igrače na duže vrijeme i da ću od sezone do sezone imati istu ekipu, s malim korekcijama. Nisam se mislio hoće li neko napustiti klub nakon samo nekoliko dobrih utakmica, kao što je trend u modernoj košarci. Imali smo kontinuitet, mogli smo raditi planove za nekoliko godina. Danas je košarka sport iznenađenja, a u takvim okolnostima trener ne zna što treba raditi i kako se nositi s neočekivanim problemima. Jednostavno, struka ni sama ne zna što ju je snašlo te se mora prilagođavati trendovima koji su izuzetno loši. Ništa nema logike, sve se radi stihijski. Ranije to nije bio slučaj. Sve se svodi na profit i tko će više zaraditi”, naglašava iskusni stručnjak.

Kao najbolji primjer ističe (ne)igranje najboljih igrača za svoje zemlje.

“Odnos prema reprezentaciji se potpuno promijenio. U moje vrijeme je bio ponos igrati za svoju zemlju. Tada je najveći uspjeh bio biti član reprezentacije, jer su se tu igrači mogli na najbolji mogući način dokazati. Sve je danas drugačije. Jedna grupa bogatih došla je do enormne količine novca, napravila organizaciju i sada kroje sudbinu evropske košarke. FIBA se u svemu tome nije snašla. Bogati odlučuju smije li neki igrač igrati za svoju domovinu ili ne, što je nekada bilo nezamislivo. To isto radi i NBA, zabranjuje igračima iz Evrope da nastupaju za reprezentaciju. Može li se takvo što dogoditi u fudbalu? Jedan Mesi i Ronaldo moraju igrati za svoju državu, iako je njihova tržišna vrijednost preko 500 milijuna evra, jer tako FIFA kaže. Igraju na minus 30, plus 40, nitko ih ne pita, jednostavno to se podrazumijeva, dok u košarci to nije slučaj. Ovako smo svi na gubitku”.

Tanjević isto tako naglašava da bi u košarku trebalo uvesti pravilo da do određenih godina igrači ne mogu biti drafovani za NBA ekipe.

“Naravno da sam na strani FIBA-e, ali i oni rade greške i definitivno se nisu prilagodili novim trendovima. NBA je preuzeo primat i smatram da Evropljani trebaju naći neko rješenje za ovu situaciju. Moj prijedlog bi bio da NBA ekipe ne smiju draftovati igrače iz Evrope do 23. godine. Ranije je bilo 27 godina, ali to držim rigidnim. U suprotnom, ako se trend odlaska mladih igrača u Ameriku suviše rano nastavi, dakle da odlaze, a da još nisu formirani kao igrači, nisam optimista. Bojim se da ćemo doći u još gori položaj. Po prirodi, stvari gledam pozitivno, ali sve ovo što se radi nije dobro za košarku”, iznio je svoj stav Tanjević.

foto:fibabasketball

 

About The Author

Možda ste propustili