Dražen je trebao u PAO, Obradović je legenda

Legendarni Dražen Petrović bio nadomak Panatinaikosa.

Željko Pavličević, koji je sa Cibonom i Pop 84 (Jugoplastika) bio šampion Evrope, rekao je kako je Dražen Petrović bio blizu odluke da se iz NBA vrati u Evropu u redove Panatinaikosa, koji je on tada trenirao.

“Koliko je želja bila kod trenera da se radi, tolika je bila i kod Dražena za time. Nekada sam ga morao smirivati dan prije utakmice da smanji intenzitet treninga. Trebalo je da dođe u Panatinikos 1993. kod mene kako bismo ponovo radili zajedno. Bilo je gotovo dogovoreno da dođe za duplo veći novac nego što je imao u NBA ligi. Nažalost, njegova nesreća je to spriječila. Kukoč je bio briljantan sa raskošnim talentom, ali znao je u tome da zakomplicira stvari. Dražen je imao jednaku motivaciju i protiv velikih i malih timova, ako može da da 85 poena, on će ih dati. Kukoč je veće motive imao protiv jakih ekipa”, rekao je Pavličević za “nezavisne”.

Jedini je trener, koji je sa dva kluba iz bivše Jugoslavije bio najbolji u Evropi.

“Svi mi treneri sa ovih prostora smo u sjeni Željka Obradovića, koji je živa legenda. Ja sam ovaj podatak ispustio iz vida, vi novinari ste to iskopali. Teško je to ponoviti jer sam imao mnogo mirniju situaciju. Veliki timovi poput Bosne, Cibone i Partizana su stvarani postepeno, toga više nema. Mi smo trofejnu generaciju Cibone počeli stvarati 1975. godine, a prvi veliki evropski trofej stigao je 1982. (Kup kupova). Potreban je kontinuitet i homogenost rada, a danas ne možete da stvarate nešto ni što bi za dvije godine moglo da se realizuje”.

Pavličević je od 2002.godine u Japanu.

“Nedavno sam završio sezonu, za narednu nemam ugovor jer zadnjih godina ne potpisujem duže od jedne ili dvije godine. Otišao sam slučajno 2002. godine kada sam dobio poziv njihove reprezentacije, koju sam vodio na SP četiri godine kasnije. Nastavilo se sa klubovima, radi se o velikom životnom iskustvu. Radi se o zemlji od 120 miliona ljudi sa specifičnom kulturom, gdje mnogo cijene rad, preciznost i odanost. Mnogo se štedi, ali ne kao u zapadnim zemljama za sebe, nego za zajedništvo. Recimo, kada sam išao da vidim stan za sebe čije izdavanje košta 4.700 dolara mjesečno, gospođa koja ga izdaje mi je rekla da redovno isključujem žižek na bojleru kako bi se uštedila struja jer su izračunali da se na globalnom nivou nekoliko miliona za to troši besmisleno. Tako je i u sportu, zarade su dobre, ali ne preplaćuju i ne probijaju budžet”.

foto:The Japan Times

About The Author

Možda ste propustili