Srbi su moja braća

Konstantinos Carcaris – tri puta šampion Evrolige.

Carcaris je 11 godina igrao za Panatinaikos i osim sa 10 titula prvaka Grčke može da se pohvali i sa tri trofeja u Evroligi.
Panatinaikosu tih godina niko u Grčkoj nije mogao ništa, a trofeji u Evropi lansirali su ih u sami vrh najtrofejnijih klubova pošto su samo Real Madrid i CSKA više puta bili prvaci Starog kontinenta. Upravo zbog svega toga za sve košarkaše je bila velika čast biti dio ove porodice.

“Biti dio Panatinaikosa toliko godina je nešto posebno i nikad nisam mogao ni da sanjam o tome. Biti dio tako velikog kluba je veoma zahtjevno, posebno ako vam je trener Željko Obradović. Svaki dan, svaki trening ste morali da dokažete da zaslužujete da budete dio tog tima. Na kraju dana shvatite koliko ste srećni što igrate za Panatinaikos”, počeo je priču Konstantinos – Kostas Carcaris za “Nezavisne”, koji je sa selekcijom Grčke osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 2005. u Srbiji i Crnoj Gori, te srebro na Svjetskom prvenstvu u Japanu godinu dana kasnije.

“Nema tajne iza ovih uspjeha. Samo strast koju imaju svi od vrha do posljednjeg čovjeka koji radi oko tima. Strastveni vlasnici, veoma sposoban stručni štab i talentovani igrači su napravili od ovog tima jedan od najboljih svih vremena. To nije bilo nimalo lako i, kako volim da kažem, u sportu postoje dobri i loši dani. Ovaj tim nikad nije tražio izgovor za lošu sezonu”.

Željko Obradović je čovjek kojeg ne može da ne spomene kada se priča o Panatinaikosu.

“Željko Obradović je bio sjajan mentor za mnoge košarkaše. Pored njega svi mogu da uspiju, a ono što je najvažnije učio nas je kako treba da se igra. Fer trener i džentlmen na terenu, ali i van njega”.

Od košarkaša iz Srbije između ostalog je igrao sa Dejanom Tomaševićem, Vladom Šćepanovićem, Milošem Vujanićem….

“Imao sam čast da igram sa mnogim najboljim srpskim košarkašima iz moje generacije. Svaki od njih je bio odličan čovjek i sjajan košarkaš. Kad god smo imali problem savladavali bismo ga kao porodica. Na sve njih gledam kao na braću”, kaže Carcaris.

Igrao je za nacionalni tim koji je bio jedan od najjačih u istoriji Grčke.

“Bio je to sjajan tim. Ipak, za mene je najbolji tim bio onaj sa Nikosom Galisom 1987. godine. Bili smo srećni što možemo da nastavimo to nasljeđe. Napravili smo neke sjajne stvari, ali mislim da smo ipak bili daleko od maksimuma. Nažalost, morali smo da se susretnemo sa Španijom koja je imala jedan od najboljih timova svih vremena. To nas je zaustavilo nekoliko puta”.

Jedna od najvećih pobjeda u dresu reprezentacije svakako je ona protiv SAD u polufinalu Svjetskog prvenstva. Za taj tim igrali su Lebron Džejms, Dvejn Vejd, Kris Boš, Dvajt Hauard…

“Ta utakmica je bila, kako se kaže, jedna u sto godina. Imali smo plan prije utakmice, ali smo znali da imamo vrlo male šanse. Bili smo puni samopouzdanja i nije bilo pritiska na nama. Ko bi nas krivio da smo izgubili utakmicu? Cilj je bio da na kraju treće četvrtine vidimo da li imamo šansu. Svi momci su igrali sjajno i kada smo osjetili da možemo da pobijedimo – samo smo odjetjeli do velikog trijumfa. Ta pobjeda je vjerovatno naše najbolje izdanje u karijerama”.

foto:euroleague.net

About The Author

Možda ste propustili