//Anzulović: Igrači su krivi

Anzulović: Igrači su krivi

Selektor Hrvatske o porazima od Litvanije i Poljske.

Hrvatska je doživjela dva poraza u septembarskim kvalifikacijama za Svjetsko prvnestvo. Od Litvanije su poraženi u osijeku, i ono što javnost u Hrvatskoj boli je poraz od Poljske. Hrvatske navijače posebno boli način na koje njihova selekcija, koja kvalitetne individualce, gubi utakmice.

Selektor Dražen Anzulović danas je izašao pred novinare i analizirao poraze.

“Sigurno smo svi razočarani kako su završile ove dvije utakmice i ja kao trener ću preuzet svu odgovornost koju bi trener mogao preuzeti. Da li bi išta mijenjao? Naravno da bi. Nakon svih analiza koje sam napravio sa svojim štabom, mislim da smo promašili u selekciji sa dva igrača”, rekao je Anzulović.

Na pitanje koja su to dva igrača nije dao konkretan odgovor.

“Homogenost cjeline je najbitnija i ne bih htio govoriti o imenima.”

Govorio je i o fizičkoj nespremnosti igrača.

“Druga stvar koja je ključna, a nije bila dobra je fizička pripremljenost ekipe. Kondicioni trener je učinio sve što je mogao da kontroliše procese treninga, nije išao s nama niti na kinesku turneju. To je jedan segment koji je preduslov za taktičku pripremu. Što se taktike tiče, ne bih ništa mijenjao, možda eventualno neke detalje. Taktički smo bili pripremljeni, a sve što se događalo na parketu posljedica je gore spomenuta dva razloga. To je moj rezime onoga što se dogodilo kroz ove dvije utakmice i 20 treninga koji su prethodili kvalifikacijama.”

Što se tiče fizičke spreme ponudio je i neke konkretnije odgovore.

“Indivudalna savjest i svijest je najbitnija. Nemamo više cikluse od 40-50 dana pa da ih mi kontrolišemo i pripremamo fizički. Igrač mora doći 100 posto spreman na pripreme, a to kod nas nije bio slučaj kod svih igrača. U 20 treninga ne možete promijeniti fizičko stanje igrača ako oni sami ne dođu maksimalno spremni. Upravo zbog toga kroz treninge nisam mogao dobiti ono što sam htio. To je bilo vidljivo već na utakmicama protiv Slovenije.”

Novinare je zanimala ta taktička disciplina kad se napad svodio na to da se lopta da Šariću ili Bogdanoviću pa šta bude.

“Taktika se odnosi na oba smjera, moraš držati kontrolu i koncentraciju svih 40 minuta. Da bi to držao, moraš imati neke bazične preduslove koje sam spominjao. Svi treninzi su snimljeni i stojim kod toga da je bilo sve u redu s taktičkog dijela.”

foto:BDA Sports International

Comments

comments